ZENICA

Imenovani novi ministri i predsjednik Vlade ZDK

Formirana je nova parlamentarna većina koju čine SDA, A-SDA, HDZ BiH i Stranka za BiH

D.PAŠALIĆ

27.3.2019

Novi saziv vlade ZDK - Avaz
Novi saziv vlade ZDK - Avaz
Novi saziv vlade ZDK - Avaz
Novi saziv vlade ZDK - Avaz
Novi saziv vlade ZDK - Avaz

U Zenici je održana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na kojoj su zastupnici raspravljali o pet tačaka dnevnog reda. 

Najvažnija tačka dnevnog reda o kojoj su se zastupnici danas izjašnjavali je prijedlog budžeta ZDK za 2019. godinu, po skraćenom postupku, koji iznosi 356.240 miliona KM, a koji je većinom glasova usvojen i donesen.  

Zastupnici su većinom glasova usvojili i ostale tačke dnevnog reda, i to Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta ZDK za 2019. godinu, također po skraćenom postupku, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2019. godinu, te Prijedlog oduke o davanju saglanosti na finansijski plan JU Služba za zapošljavanje ZDK za 2019. godinu.

Na kraju zastupnici su većinom glasova (20) podržali i prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade ZDK, što je ujedno bila i posljednja tačka dnevnog reda.

Podsjetimo, SDA je dobila četiri ministarske pozicije i premijersko mjesto na koje je imenovan Mirza Ganić. Do sada je ovu funkciju obnašao Miralem Galijašević (SDA). 

Spahija Kozlić bit će ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Nebojša Nikolić novi je ministar pravosuđa i uprave, Fahrudin Čolaković ministar za boračka pitanja, dok je Mirnes Bašić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

A-SDA je dobila tri ministarstva, i to unutrašnjih poslova, zdravstva te prometa, komunikacije i zaštite okoline. Ministar unutrašnjih poslova bit će Dario Pekić, ministar zdravstva Adnan Jupić, dok će ministar za promet, komunikacije i zaštitu okoline biti Arnel Isak.

Stranka za BiH dobila je jedno ministarstvo, i to za rad, socijalna pitanja i izbjeglice, a nova ministrica bit će Azra Šabanović, ujedno i jedina žena u novoj Vladi ZDK.  

HDZ BiH je dobio dva ministarstva, i to finansija i privrede. Ministar privrede bit će Zlatko Jelić, dok će ministar finansija biti Josip Lovrić.

Podsjetimo, u ZDK formirana je nova parlamentarna većina koju čine SDA, A-SDA, HDZ BiH i Stranka za BiH.

Na samom kraju sjednice upriličena je ceremonija polaganja svečane izjave novoizabranih ministara i premijera Ganića.

Mirza Ganić, novoizabrani premijer ZDK, kratko se obratio prisutnima na sjednici, kazavši da osjeća ogromnu obavezu i odgovornost jer se nalazi u ulozi mandatara Vlade ZDK. 

- Oprezni smo pred velikim riječima i obećanjima. Do sada je urađeno mnogo, a nastojat ćemo uraditi još više. Borit ćemo se za daljnji razvoj ZDK, stabilnost, podršku privredi, ruralni razvoj, izgradnju elektroenergetskih objekata, poboljšanje infrastrukture – najavio je Ganić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.