BREZA

Redžep Hadžihalilović mora platiti 2.000 KM bolničkih troškova

Iz Kantonalne bolnice Zenica hitno premješten u UKC Tuzla, gdje su mu ugrađeni pejsmejkeri, koje sad mora platiti, a taj novac nema

Hadžihalilović: Živi od minimalne penzije. E. Džafić

Piše: E. DŽAFIĆ

31.3.2019

Redžep Hadžihalilović iz Breze mora platiti 2.000 maraka za bolničke troškove, a on tog novca nema. 

Hadžihalilović je prije nekoliko mjeseci hitno iz Breze hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje je boravio na intenzivnoj njezi zbog problema sa srcem.

Odatle je hitno premješten u Univerzitetski klinički centar Tuzla, gdje su mu operativnim putem ugrađeni implantati, odnosno pejsmejkeri.

 Životno ugrožen

- Morali su me operisati. Bio sam u životnoj opasnosti. Ni u Zenici ni u Tuzli nisu spominjali nikakve troškove. Kad sam došao kući, stigao mi je račun da moram platiti skoro 2.000 KM, a ako to ne uradim u roku od 15 dana, tužit će me - govori nam Hadžihalilović.

On je, inače, raseljeno lice. Živio je u Višegradu, a nakon rata je došao u Brezu, gdje živi od minimalne penzije.

- Ja, osim penzije, nikakvih drugih primanja nemam. Borio sam se za ovu državu u Prvoj višegradskoj brigadi, u prvim redovima, sve četiri godine. Ja ne znam za šta sam se borio, ali za ovakvu državu nisam. Odakle meni 2.000 KM? Kako ću ja to da platim, pitaju li se oni? Odgovore mi ne šalju. Poslao sam zahtjev da platim na rate, ali sam dobio odbijenicu. Mogu samo u zatvor da me pošalju, jer ja tog novca nemam - ističe on.


Račun za ugradnju implantata. E. Džafić

Kontaktirali smo Zavod za zdravstveno osiguranje Zeničko-dobojskog kantona, gdje su nam kazali da osiguranici imaju pravo na kliničko liječenje u ugovornim centrima UKC Tuzla i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

- Za sva stanja koja se ne mogu tretirati u ugovornim zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona, stručna komisija odobrava liječenje u dva ugovorna klinička centra i drugim vankantonalnim zdravstvenim ustanovama, s kojima je potpisan ugovor. Ta stanja, koja zahtijevaju vankantonalno liječenje, ne spadaju u dijagnoze čije liječenje snosi Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja - rekla je dr. Indira Mundžić, pomoćnik direktora za zdravstvenu zaštitu.

Ispostavljene fakture

Na pitanje u vezi s ispostavljenom fakturom za penzionera Redžepa Hadžihalilovića, nisu mogli dati konkretan odgovor bez uvida u kompletnu dokumentaciju.  

 Participacija za usluge

- Participacija za usluge koje se obavljaju u ugovornim kliničkim centrima, naplaćuje se prema Odluci o neposrednom učešću osiguranih osoba kantona u kojem se nalazi ugovorni klinički centar. Fakturisanje pruženih usluga vrši se prema tarifi zdravstvenih usluga Federacije BiH - objašnjava dr. Mundžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.