PREDSTAVLJAMO

Ova škola se ne pohađa, već se u njoj živi i uči

Za nešto više od 25 godina izgradili moderan kompleks iz kojeg je u život ispraćeno više od 1.200 učenika

Kompleks medrese prostire se na 47.000 kvadrata

N. SMAJOVIĆ

6.4.2019

Medresa „Osman ef. Redžović“ u Čajangradu nedaleko od Visokog s radom je počela u najtežem vremenu novije bh. historije, školske 1992./93. godine, iz male, neuvjetne učionice i naselja udaljenog nekoliko kilometara od prvih borbenih linija.

Odlični uvjeti

Danas je to ustanova koja je u život ispratila više od 1.200 učenika, moderna škola koja se prostire na 47.000 kvadrata prostora i koja ima odlične uvjete za školovanje, ali i boravak učenika.

– Ove školske godine imamo nešto manje od 240 đaka iz 33 općine iz cijele BiH. Oni ne da samo pohađaju, već žive i školuju se u našoj medresi. Posebno smo ponosni da imamo 60 učenika s visočke općine, što je znak da smo svojim strpljivim radom stekli povjerenje lokalne sredine – kaže direktor Medrese Dženan Handžić.

Dodaje da se ritam života u medresi temelji na islamskim principima, ali, osim toga, i nastavni plan daje širinu i omogućava da učenici nastave školovanje na različitim univerzitetima.

 Dodatni programi

- Posebno držimo do kvaliteta učenja stranih jezika pa, osim školskog, imamo i dodatne programe za usavršavanje engleskog, arapskog i turskog jezika. Učionice su moderno opremljene, sve posjeduju pametne table, a odnedavno imamo i astrofizičku sekciju, za čije potrebe smo nabavili i teleskop, a uskoro ćemo otvoriti i planetarij - kazao nam je Handžić.

 Saradnja s Franjevačkom klasičnom gimnazijom

Handžić navodi da imaju sjajnu saradnju s Franjevačkom klasičnom gimnazijom Visoko, koja se ogleda u stalnim posjetama, druženjima i zajedničkim projektima.

– Nama koji smo duhovni autoriteti u našim vjerskim zajednicama, primjer vjernicima, važno je da kroz saradnju šaljemo poruku uvažavanja. Ponosni smo da svi gosti Franjevačke gimnazije posjete našu medresu, kao i naši gosti gimnaziju, a posebno je interesantno da upravo kroz te posjete mladi ljudi imaju priliku prvi put da se susretnu s prostorom crkve i džamije – kaže Handžić.





Handžić: Stekli povjerenje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.