PROBLEMI

Ako put ne bude obnovljen, mještani najavljuju protest

Mještani 12 mjesnih zajednica godinama dobivaju obećanja da se problem biti riješen

Put do naselja Babinskog Sliva je u katastrofalnom stanju

D. PAŠALIĆ

6.4.2019

Mještani Babinskog Sliva kod Zenice ogorčeni su stanjem u kojem se nalazi put koji vodi do ovog mjesta.

Pokrenuto klizište

Prema riječima Halila Arnauta, je govorio u ime mještana Babina, cjelokupan problem u vezi s putevima kulminirao je još u majskim poplavama 2014. godine, kada ionako loš put postaje katastrofalan.

- Na području Kula tada se pokrenulo klizište koje je aktivno i danas. Ubrzo će deset godina otkako se nije puno toga promijenilo na Babinskom putu osim poneko krpljenje "udarnih rupa" i pustih obećanja – kaže Arnaut.

Zatim se, dodaje, 2016. godine vlast mijenja i sadašnji gradonačelnik obećava radove na putu, a kako je na snazi bila procedura vraćanja kategorizacije na lokalni nivo, preusmjeravaju se sredstva na izgradnju seoskih puteva.

- U maju 2018. godine put je ponovo u nadležnosti Grada i od tada nemamo pomaka oko bilo kakvih radova na putu. Prije dva mjeseca osniva se Koordinacija svih mjesnih zajednica, šalje se dopis Kantonalnoj vladi koja je 2018. godine pred izbore obećala ulaganje od milion maraka. Ni od toga ništa – tvrdi on.

Posebno su razočarani što su poslali dopis i Gradskoj upravi za rekonstrukciju dionice Dom Varda, koja je u nadležnosti Grada.

Bez odgovora

- Ali, ni tu nemamo još odgovora. Mještani 12 mjesnih zajednica nemaju rješenja za svoj problem, najavljuju protest i traže svoja prava na normalan život – kaže Arnaut.

Najava ministra

Arnel Isak, novi ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, kaže da je jedan o prioriteta nakon preuzimanja Ministarstva infrastruktura Babinskog Sliva.

- U najkraćem roku ćemo izaći na teren, sagledati situaciju i saslušati probleme mještana. U skladu s našim budžetom i nadležnostima, učinit ćemo sve što je u ingerenciji Ministarstva da se dugogodišnji problem mještana riješi – najavio je on.



Samo krpe udarne rupe

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.