SVEČANOSTI

Od male Pedagoške akademije do centra humanističkih nauka

Fakultet se bavi dijelom društvenim, a najviše humanističkim disciplinama, kaže Kozlić

Piše: D. PAŠALIĆ

4.4.2019

Godišnjica Filozofskog fakulteta - Avaz
Godišnjica Filozofskog fakulteta - Avaz
Godišnjica Filozofskog fakulteta - Avaz
Godišnjica Filozofskog fakulteta - Avaz
Godišnjica Filozofskog fakulteta - Avaz

Prigodnim programom, uručenjem zahvalnica, prisjećanjem na početke davne 1994. godine, Filozofski fakultet u Zenici danas je proslavio značajan jubilej – 25 godina uspješnog postojanja i djelovanja.

Razvoj fakulteta

Svečanosti su prisustvovali studenti i uposlenici fakulteta, bivši dekani, ali i brojni drugi gosti sa Spahijom Kozlićem, ministrom za obrazovanje nauku kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona na čelu, koji je direktno učestvovao u procesu razvoja fakulteta koji je u proteklim godinama mijenjao nazive.

- Prvobitno je to bila Pedagoška akademija, zatim Pedagoški, a onda Filozofski fakultet. Fakultet se bavi dijelom društvenim, a najviše humanističkim disciplinama. Pokriva potrebe za nastavnim kadrom u osnovnim i srednjim školama, ali i institucijama kulture – kazao je Kozlić.

Dodaje da postoji preliminarna ideja za pokretanjem studija novinarstva, što će biti tema interesiranja u narednom periodu.

U okviru programa prigodnim riječima obratila se i dekanesa fakulteta Memnuna Hasanica, koja je podsjetila da je fakultet počeo egzistirati s jednim studijskim programom, razrednom nastavom, a da ih danas ima čak sedam.

Osim dekanese, prisutnima su se obratili i studenti fakulteta, koji su govorili o iskustvu i znanju stečenom na brojnim studijskim programima fakulteta.

Izložba slika

Svi oni poslali su jedinstvenu poruku o ovom fakultetu.

- Od male Pedagoške akademije do centra humanističkih nauka – poručeno je na današnjoj svečanosti, u okviru koje je upriličena i izložba slika studenata studija razredne nastave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.