PROBLEMI

Saobraćajni kolaps na Bulevaru, Zeničani na granici strpljenja

Kolaps je izazvan zamjenom dotrajalih cijevi

Svakog dana u centru Zenice stvaraju se kilometarske kolone i nepodnošljive gužve

D. PAŠALIĆ

11.4.2019

Zeničani su ogorčeni jer više od mjesec ne mogu proći centrom grada jer je jedna traka glavne saobraćajnica na Bulevaru zatvorena zbog radova i stvaraju se nesnošljive gužve.

Ovaj svakodnevni saobraćajni kolaps rezultat je realizacije projekta „Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II - komponenta Zenica”.

Jačanje kapaciteta

Prema riječima Maide Mujanović iz Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, cilj projekta je unapređenje sistema vodosnabdijevanja kroz rekonstrukciju i zamjenu dotrajalih cijevi, rekonstrukciju vodnih objekata i jačanja kapaciteta, a njegova vrijednost iznosi 780.632 eura bez PDV-a.

- Radove izvodi kompanija “Hering” iz Širokog Brijega, a odabrana je na međunarodnom tenderu. Trenutno se intenzivno izvode građevinski radovi na izgradnji mjernih šahtova, a bit će ih izgrađeno ukupno 29 duž čitave vodovodne mreže – pojašnjava Mujanović.

Dodaju kako se ukupno sedam mjernih šahtova gradi na asfaltiranim lokacijama, bilo da je riječ o kolovoznoj traci ili dijelu saobraćajnice koja je namijenjena za kretanje pješaka ili biciklista.

- Izvođač radova je okončao građevinske radove i betoniranje na šest lokacija, a asfaltiranje će biti obavljeno do kraja sedmice, dok će izgradnja sedmog šahta (kod MUP-a ZDK, op. a.) uslijediti u narednom periodu – ističe Mujanović.

Mjerni šahtovi

Iz nadležne Službe ističu da se izgradnjom mjernih šahtova stvaraju uvjeti za izvođenje radova na izgradnji telemetrijskog sistema nadzora cjelokupne mreže vodosnabdijevanja Zenice.

Negodovanja na društvenim mrežama

Svoje nezadovoljstvo sporim radovima Zeničani gotovo svakodnevno iznose na društvenim mrežama.

- Ljudi rade na dnevnicu i dobro im. Nema odgovornosti, radi ko ša hoće. Nije propisno ni obilježeno. I još mjesec će da traje. Evo već dvije sedmice to isto rade u Sarajevskoj kod kružnog toka prema Mokušnicama. Dolaze radnici na posao da rade u 12 sati svaki dan. Svjedok sam kad dolaze pošto stanujem tu i vidim s balkona, ne mogu se načuditi da rade do pola četiri i završavaju - samo su neki od komentara.

Kreditna sredstva

Izgradnja telemetrijskog sistema će stručnim osobama JP ViK Zenica omogućiti nadzor i efikasnije upravljanje nad cjelokupnim sistemom. Implementacija cjelokupnog projekta se finansira kreditnim i grant sredstvima u iznosu od 21,5 miliona KM. Krajnji rezultat će biti moderan i pouzdan sistem vodosnabdijevanja, poručila je Mujanović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.