PROTESTI

Šatorović: Ovo je pravi potez i pokazatelj da u Zenici postoji sindikalizam

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, podržao radnike. B. Mahmić

D. Pa.

11.4.2019

Podršku radnicima “ArcelorMittala” u Zenici, koji protestiraju danas ispred direkcije ovog preduzeća zbog kašnjenja plaća, dao je i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, koji kaže da je nezamislivo kako jedna od najvećih svjetskih kompanija pravi problem oko isplate plaće pravdajući to vanjskim faktorima. 

- Imajući u vidu da su to plaće koje su vjerovatno najniže u cijeloj kompaniji, te da prosječna plaća u “ArcelorMittalu” Zenica ne može podmiriti ni polovinu potrošačke korpe, mislim da su izgovori smiješni. Ono što je dobro da sindikalisti nisu čekali mjesec, dva, šest ili 12, kao drugi radnici u FBiH, nego odmah traže svoja prava. Ovo je pravi potez i pokazatelj da u Zenici postoji sindikalizam i da ga niko ne može ugasiti - poručio je Šatorović.

Okupljeni radnici, vidno ogorčeni, traže isplatu plaća, ostavku Bidžu Naira (Biju), generalnog direktora, ali i zahtijevaju od menadžmenta kompanije da govori istinu.

Oštro demantiraju tvrdnje kompanije da je ovo prvi put da kasne plaće, ističući da je ovo već četvrti put da im kasne plaće.

B. Mahmić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.