USPJESI

Zeničanka Belma Alić prva i jedina doktorica umjetnosti: Violončelo je odredilo moj životni put

Umjetnici nisu adekvatno plaćeni za svoj rad ili nisu plaćeni uopće, kaže Alić

D. PAŠALIĆ

13.4.2019

Zeničanka Belma Alić prva je i jedina doktorica umjetnosti iz oblasti violončela, a svoje muzičko umijeće dosad jepokazala publici u BiH, ali i svijetu, te ga nesebičnoprenosi i studentima Muzičke akademije u Sarajevu gdjeradi kao profesorica.  

Odluka komisije 

Kako priča za naš list, u Zenici je završila osnovnu i srednju muzičku školu kao učenica generacije. Dalje školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Yevgenija Xaviereffa, u čijoj klasi i doktorira.

- Violina je bila moj izbor na upisu u Osnovnu muzičkuškolu. Ali, komisija je na prijemnom odlučila da je bolje akoupišem violončelo zbog velikog interesovanja djece zaviolinu, što nije bio slučaj sa violončelom. Violončelo, iakoslučajno, od tada je odredilo moj životni put – kaže Alić.

Ističe da je živjeti sa muzikom na svakodnevnoj osnovivelika inspiracija. Motivira je muzika Ludwiga van Beethovena i kada je sluša ali i kada svira.

- Posebno volim György Ligetija, Oliviera Messiaena, Johanna Sebastiana Bacha. U suštini, ne bih moglaizdvojti kompozitora kojeg najviše poštujem, jer svi su tigenijalni muzičari imali svoj udio u kreiranju plemenitijegdruštva oko sebe u vremenu u kojem su stvarali, a čijiuticaj možemo osjetiti i danas – govori ona.

Govoreći koliko se u BiH cijeni umjetnost, Alić smatra da, uprkos svemu, postoji određena populacija koja iznimno cijeni i voli umjetnost.

- To mogu da zaključim po posjećenosti kulturnih događaja. Problem je kod nas da umjetnici nisu adekvatno plaćeni za svoj rad ili nisu plaćeni uopće. Ovdje govorim isključivo za muzičare koji se bave umjetničkom muzikom– ističe ona.

Za razvoj muzičara, smatra, pored konstantnogusavršavanja od izuzetne važnosti je svirati sa drugimmuzičarima kada se, kaže, najviše uči.

Iako je imala ponudu da radi u KZN Philharmonic Orchestra u Durbanu, odlučila se svoj životni put nastavitiu BiH. Da ne radi kao profesorica na fakultetu, ne krije da od violončela ne bi mogla živjeti u BiH.

- Koncertne poslovnice u BiH ne postoje, kao ni koncertnesezone koje nisu dio institucija poput Sarajevskefilharmonije ili Muzičke akademije u Sarajevu, što rezultirakoncertima koji su ili samostalno organizovani ili su diomuzičkih festivala, a koji svakako nisu dovoljan izvorsredstava za normalan život – iskrena je ona.

Rodna Zenica

Trenutno je fokusirana na svoje studentice, a ne krije da bi voljela imati priliku češće nastupati u rodnoj Zenici.

Učila od violončelista Kamernog orkestra Evrope 

Posebno sam sretna da sam već kao asistentica naakademiji imala priliku da u junu 2011. godine učestvujem u Akademiji za mlade muzičare Kamernog orkestra Evrope sa dirigentom Nikolausom Harnoncourtom. To je bio jedan od njegovih posljednjih projekata, te sam izuzetno ponosna da sam imala priliku da učim od jednog od najvažnijih muzičara 21. stoljeća – ističe Alić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.