USPJESI Semin Rizvić iz Bočinje proizvodi kvalitetan rasad

U stakleniku uspijeva i egzotično voće i povrće

Kada je posao u jeku, rade svi, Semin, supruga Selma i njihovo petero djece

N. BRADARIĆ
13.05.2019 06:45

U rasadniku uspijevaju i peruanske jagode

Foto: N. Bradarić

U stakleniku površine 800 kvadratnih metara vlasnika Semina Rizvića iz Bočinje trenutno prispijeva blizu 120.000 komada rasada povrća, voća i cvijeća. Ovih dana sve će biti spremno za tržište.

Rizvići su prava porodična firma. Kada je posao u jeku, rade svi, Semin, supruga Selma i njihovo petero djece. Mašina još nemaju, pa sve rade ručno.

- Prošle godine smo tek počeli s proizvodnjom rasada, a ono što nismo mogli prodati podijelili smo besplatno. I dobili dobru reklamu. Uspjeli smo skrenuti pažnju na sebe i vjerujem da će svaka godina biti bolja - ističe Rizvić.

U stakleniku prispijeva rasad 20 vrsta paradajza i isto toliko paprike, patlidžan, tikvice, krastavci, dinje, lubenice, nešto cvijeća, ali i egzotično voće i povrće, kao što su, naprimjer, najljuće papričice na svijetu.

  • Rizvić: Ovih dana je prispjela zelena salata
    Rizvić: Ovih dana je prispjela zelena salata Foto: N. Bradarić

- Imamo rasad i peruanske jagode. Vrlo su ukusne. S Tajvana smo dobili sjeme vrlo slatke lubenice, koja također dobro uspijeva na ovim prostorima. Imamo i tikvice za salatu koje se mogu kiseliti. Meni su ukusnije od krastavaca - dodaje Rizvić.

 Želja mu je da u dogledno vrijeme proizvedeno povrće i prerađuje u većim količinama.


Naglašava da se rasad proizvodi od vrlo kvalitetnih sjemena iz Holandije, Njemačke i Srbije. Proizvodnja zelene salete u plastenicima polako se privodi kraju, a Rizvić već ima plan šta dalje. Dio rasadnog materijala ostavit će i za svoje potrebe i uskoro u stakleniku i plastenicima početi s novom proizvodnjom.

Proizvodnja ajvara

- Osim po rasadu, želimo da budemo poznati i po proizvodnji paprike „roge“ za ajvar i to tri vrste. Prošle godine smo bili zadovoljni prinosima, interes je bio veliki. Želja nam je da za nekoliko godina počnemo proizvoditi ajvar po posebnom receptu koji ćemo i patentirati - otkriva Rizvić.

Komentari

NA VRH