INICIJATIVE Prijedlog Komisije za nadzor rada službenika

Zastupnici u Skupštini ZDK danas odlučuju o formiranju rezervnog sastava policije

Vrlo brzo ćemo realizirati i zakonske i sve ostale obaveze koje nam se nalože, kaže Šut

D. PAŠALIĆ
24.04.2019 11:58

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) predložit će na današnjoj sjednici Skupštine ZDK da se formira rezervni sastav policije ZDK.  

Sigurnosna dešavanja

Prema riječima Omera Škalje, predsjednika Komisije, uzimajući u obzir aktuelna sigurnosna dešavanja u BiH, ali i entitetu RS, koji već zagovara rezervni sastav policije, odlučili su se na ovaj korak.

- Predlažemo Skupštini da zaduži Vladu ZDK i resorna ministarstva da, u skladu s Ustavom, krene u realizaciju formiranja rezervnog sastava policije ZDK - kaže Škaljo.

Ističe da će se zastupnici u Skupštini ZDK već danas očitovati o ovom prijedlogu, a potom bi se odmah išlo prema Vladi i resornom ministarstvu.

Dario Pekić, ministar unutrašnjih poslova ZDK, mišljenja je kako je ova inicijativa reakcija na potez u RS, koji ocjenjuje vrlo nekorektnim.

- To je legitiman i regularan prijedlog. Podržavam sve stvari pozitivne za BiH i naš narod u cjelini, pogotovo u ZDK, pa tako i ovu inicijativu. Ali, odluka je ipak na zastupnicima. Kako oni odluče, mi ćemo dalje postupati - ističe Pekić.

Semir Šut, policijski komesar MUP-a ZDK, ističe da je sigurnosna situacija na području ZDK, prema svim izvještajima i parametrima, ocijenjena kao jako povoljna.

Imamo resurse

- Uprava policije će postupiti po odluci koju donesu Skupština i Vlada. Vrlo brzo ćemo realizirati i zakonske i ostale obaveze koje nam se nalože. Imamo resurse i spremni smo ispoštovati sve što je do nas da se formira rezervni sastav policije – kaže Šut.

Čehić: Odgovor na zabrinutost stanovništva

Ermin Čehić, član Komisije, smatra da ovaj potez nije kontramjera, ali da su morali odgovoriti na zabrinutost stanovništva u cijeloj BiH zbog ovakvog poteza u RS.

- Predlažemo Skupštini da odluči hoće li dati Vladi ovakvu zadaću. Želimo i da resorna ministarstva daju adekvatan odgovor jer takvi potezi moraju biti u skladu s Ustavom. Ako su ovakvi potezi antidejtonski u RS, onda su i ovdje. Ako nisu, onda očekujemo da ministarstva kažu koji su daljnji koraci. Na sjednici sam izričito tražio, zbog sve učestalijih napada, povećanje sigurnost policijskih službenika i popunjavanje redovnog sastava policije - kaže Čehić.

Prioritet za Upravu policije MUP-a ZDK je popuna redovnog sastava sa 100 nedostajećih policajaca, a konkurs će biti u narednih mjesec do dva dana, kazao je Šut.

Komentari

NA VRH