ZENICA Bit će upamćen kao neko ko je spreman da nesebično dijeli golemo znanje

Održana komemoracija profesoru Salihu Jalimamu

Biranim riječima od Jalimama se oprostili porodica, prijatelji, rektor, dekanesa, profesori, studenti...

D. PAŠALIĆ
28.04.2019 15:24

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici (UNZE) danas je održana komemoracija povodom smrti istaknutog profesora i historičara Saliha Jalimama.

Biranim riječima od Jalimama su se oprostili porodica, prijatelji, Damir Kukić, rektor UNZE, Memnuna Hasanica, dekanesa Filozofskog fakulteta, te profesori Pravnog fakulteta Ajdin Huseinspahić i Mirza Džananović, kao i brojni saradnici i studenti profesora Jalimama.

Budući da je prof. Jalimam bio i dugogodišnji član BZK “Preporod”, u ime ustanove obratio se član Matičnog odbora, prof. dr. Muris Bajramović.

- Bošnjačka i bh. akademska zajednica 26. aprila ostali su bez zasluženog historičara, jednog od rijetkih bošnjačkih medijavelista, historičara države i prava, a “Preporod” u BiH bez uglednog člana. Bit će upamćen kao predan istraživač bosanske povijesti, vedar i susretljiv čovjek, spreman da nesebično dijeli golemo znanje – rekao je Bajramović.

Prisutnima se obratio i profesor Ajdin Huseinspahić, koji je kazao da nije prošlo ni tri mjeseca kako su se oprostili od jednog velikana (Željka Škuljevića), a već su se ponovo okupili, još jednim teškim povodom.

• Napustio nas je kolega, profesor Jalimam. Bio je čovjek koji je uveseljavao svojom pojavnošću. Kolektiv Pravnog fakulteta će ga pamtiti po tome što je sa svojim savremenicima radio na realizaciji otvaranja Pravnog fakulteta. U najtežim trenucima stavio se na njegovo čelo, okupio je ekipu mladih koje je uspio povezati u okviru kolektiva. S tim u vezi, svaki budući uspjeh našeg fakulteta dio zahvalnosti svakako duguje profesoru Jalimamu - rekao je Huseinspahić.

Dženaza profesoru Jalimamu obavit će se danas, poslije ikindija-namaza, na gradskom groblju Prašnice.

Komentari

NA VRH