REPORTAŽA

“Avaz” u posjeti romskom kampu u Banlozima kod Zenice: Đurđevdan dočekujemo zaboravljeni od svih

Nizom rituala ispraćaju zimu i dočekuju proljeće

D. PAŠALIĆ

6.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Romi u BiH danas obilježavaju svoj najveći praznik, Đurđevdan. Nizom rituala ispraćaju zimu i dočekuju proljeće. Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je kamp u Banlozima kod Zenice, gdje živi 46 romskih porodica.  

Praznik radosti

U novije vrijeme to je praznik radosti prepun simbolike, cvijeće za plodnost i rađanje, vatra za bolje dane, voda za brisanje grijeha i novi početak. Ali, Romi u Zenici praznik dočekuju ogorčeni. Razloga za slavlje nemaju, svakodnevno vode bitku za egzistenciju, bez osnovnih uvjeta za život – vode, jednog od simbola ovog praznika.

Jasmin Šuvalić u devastiranoj baraki, koja se nalazi uz kolektor otpadnih voda, od 1996. godine živi sa suprugom i desetero djece.

- Nemamo vodu, struju, kanalizaciju, ništa. Ostavljeni smo na margini života, da niko ne poduzima ništa, ni da dođu i vide gdje živimo. Tu su pacovi, zmije, truhli podovi. Đurđevdan je tradicionalni, veliki, praznik Roma i oduvijek se slavio. Ali, sada ćemo ga dočekati tiho i mirno, zaboravljeni od svih i bez ičije podrške – kaže, razočarano, Šuvalić.

Otvoreno govori da ide skupljati željezo da prehrani porodicu, a da je dosta Roma primorano prositi da sebi kupe hranu. Ništa bolje nije ni Osmanu Gigoviću, koji, sa bolesnom suprugom, u Banlozima živi deset godina.

- Već 38 godina sam na birou, nemam primanja. Žena ide na dijalizu, živimo u lošim uslovima. Đurđevdan smo slavili kada imamo, a godinama ga već ne obilježavamo. Tražimo po kontejnerima da preživimo, nemamo razloga za slavlje – kaže Gigović.

Šuhreta Čoloman kroz suze priča da, bez ičeg, u dotrajaloj baraci dočekuje Đurđevdan.

- Imam socijalnu pomoć od 120 KM, koju dobivam na dva puta. Umjesto uz pjesmu, Đurđevdan dočekujem u suzama, hraneći se na punktu narodne kuhinje – kaže Čoloman.

Bolje sutra

S pogledima nade u bolje sutra, romske porodice ispratile su nas iz kampa, vjerujući da će jednoga dana imati dostojanstven život, a onda i razlog da slave Đurđevdan. Ćamil Šuvalić ističe da je od 2010. godine kampu u Banlozima istekao rok trajanja.

- Sve je truhlo, podovi dotrajali… Ostavljeni smo ovdje na ničijoj zemlji. Zatrpavaju nas smećem. Praznik Đurđevdan, nažalost, bit će nam kao i svaki drugi dan u godini. Očekivali smo da će gradonačelnik doći, naš predstavnik Asim Musić u vijeću, ali evo tri godine niko od njih nije došao. Sramotno! – kaže Šuvalić.

Iako nikada nije izvršen popis, procjene su da u Zenici živi blizu 2.500 Roma, kaže Emir Abduzaimović, pravni savjetnik Udruženja nacionalnih manjina u Zenici.  

⁃ Najveći problem Roma su zdravstveno osiguranje, nizak životni standard usljed nezaposlenosti, te loši uvjeti života u kampu Banlozi. Tračak nade daje inicijativa Rame Isaka (A-SDA), zastupnika u Skupštini ZDK, da se izgrade zgrade za Rome – kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.