OBRAZOVANJE

ZDK uvodi dualni sistem obrazovanja

Memorandum o dualnom sistemu obrazovanja bit će potpisan ove sedmice

Jedna škola s područja Kantona bit će izabrana za pilot-projekt (Foto: Ilustracija)

D. PAŠALIĆ

7.5.2019

Od naredne školske godine Zeničko-dobojski kanton (ZDK) započet će s implementacijom dualnog sistema obrazovanja. Sistem koji će uvesti bit će prvi put implementiran u BiH, potvrdio je to u izjavi za naš list Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Definirati detalje

Prema njegovim riječima, Memorandum o dualnom sistemu obrazovanja bit će potpisan ove sedmice, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a implementacija počinje već od naredne školske godine.

- Na području Kantona uzet ćemo jednu srednju školu, koja će ući u pilot-projekt, a inače će to biti prva škola u BiH koja je ušla u ovakav sistem obrazovanja. Dualnih sistema ima više, poput njemačkog i francuskog, a mi ćemo usaglašavati način kako ga primijeniti ovdje – otkriva Kozlić.

Kozlić: Različiti sistemi

Svečanost potpisivanja memoranduma zakazana za četvrtak, smatra Kozlić, najbolji je pokazatelj spremnosti resornog ministarstva da uđu u ovakav projekt.

- Hoće li i koliko uspjeti, pokazat će vrijeme. Očekujem da će efekti biti pozitivni, jer će na taj način biti uključen i privatni sektor koji će biti zainteresiran da u okviru svog posla educira buduće tehničare, mehaničare – ističe ministar.

Već je izabrana srednja škola koja će biti prvjenac u novom sistemu obrazovanja, ali Kozlić ne želi otkrivati o kojoj se tačno školi radi, jer je preostalo da se u narednim danima definiraju neki detalji.

Izabrana škola

- Škola je izabrana, međutim, ima ih još koje su u opciji pa ćemo sve zvanično znati do dana potpisivanja – zaključuje Kozlić.

Spriječiti odlazak mladih

Uvođenje ovakvog sistema obrazovanja u ZDK samo je jedan od način na koji se nastoji spriječiti odlazak školovanog kadra iz naše zemlje.

- Osim ove, planiraju se i druge, brojne, inovacije da se zainteresiraju mladi te da ostanu u BiH – kaže Kozlić.

 Učenici će jedan dio školovanja provesti u učionicama, dok će drugi dio biti na praksi, pojašnjava Kozlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.