LEGISLATIVA

Niko ne zna kako početnici ponovo mogu dobiti vozačke dozvole

Ostali vozači moraju ponoviti ljekarski pregled te proći obuku i psihološke radionice, no u Pravilniku nije navedeno šta s vozačima početnicima

otrebno zakonski regulirati postupak vraćanja vozačke dozvole za početnike

N. BRADARIĆ

9.5.2019

Od početka godine pripadnici MUP-a ZDK oduzeli su 62 vozačke dozvole i to od vozača početnika koji su stekli pravo upravljanja motornim vozilom B kategorije i koji su u toku dvije godine od dana dobivanja vozačke dozvole skupili četiri kaznena boda. Među njima je i petero Maglajlija.

 Podzakonski akti

Od stupanja na snagu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH 2017. godine, otkrivene su i određene manjkavosti kako konkretno urediti određene oblasti, pa tako i pitanje šta s vozačima početnicima kojima se zbog počinjenih prekršaja oduzima vozačka dozvola, što je precizirano i Pravilnikom o vozačkoj dozvoli koji je stupio na snagu u februaru ove godine.

Ovu problematiku prate i u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, jer kantoni mogu donositi samo određene podzakonske akte, a sva ostala zakonska regulativa je na državi.

- Pravilnikom o vozačkoj dozvoli MUP-ovima je omogućeno da od takvih nesavjesnih vozača oduzimaju vozačke dozvole. U ZDK već su oduzete 62 vozačke dozvole i poništene. Ti vozači nemaju više pravo upravljanja motornim vozilima - navodi Mehmed Mustabašić, pomoćnik ministra za planiranje, analizu i poslove saobraćajne edukacije u Ministarstvu.

Dodaje da postoji i Pravilnik o načinu organiziranja predavanja o posljedicama koje proizilaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama.

Negativni bodovi

- Taj Pravilnik jasno kaže da vozači koji nisu početnici, ukoliko za godinu sakupe 10 negativnih bodova, moraju ponovno na ljekarski pregled, proći obuku iz sigurnosti saobraćaja i tzv. psihološke radionice – kaže Mustabašić.

Ali, u Pravilniku nije navedeno šta s vozačima početnicima kojima je oduzeta vozačka dozvola, odnosno kako da je ponovo dobiju.

Obaveza države

- U Ministarstvo se nisu javili i bez odgovarajućeg zakonskog podakta mi ne znamo kako postupiti s ovim vozačima. Ta oblast mora se zakonski regulirati, što je obaveza države. Postojeći Pravilnik je star i treba ga upotpuniti - dodao je Mustabašić.

Mustabašić: Nije riješeno

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.