PROTEST

Radnici "Zenicatransa" blokirali autobusku stanicu, stotine građana bez prijevoza

Obustava će trajati sve dok Gradska uprava i Vlada ZDK ne donesu odluku šta će biti s ovim preduzećem

D. PAŠALIĆ

8.5.2019

Sindikat JP "Zenicatrans“ organizirao je danas potpunu blokadu autobuske stanice, a nijedan autobus neće saobraćati na 40-ak linija niti preuzeti putnike iz tog grada. 

Na ovaj potez, kako je rečeno na vanrednoj konferenciji za medije, odlučili su se zbog blokade računa od Porezne uprave Federacije BiH, Kantonalne direkcije Zenica, s kojom je početkom godine potpisan sporazum o obročnom plaćanju poreznog duga od 3,7 miliona KM bez kamata, koji bi trebao biti otpisane nakon isplate glavnice.

- Porezna uprava ne dozvoljava da se isplate plaće i topli obroci, koji su već uplaćeni na račune banaka. To je kulminiralo i dovelo do toga da napravimo obustavu i ukažemo na probleme, za koje su krivi svi prethodni menadžeri i uprave, a najmanje radnici - kazao je predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

Obustava će, najavili su iz Sindikata, trajati sve dok Gradska uprava i Vlada ZDK ne donesu odluku šta će biti s ovim preduzećem.

- Zakon nam ne dozvoljava da odmah krenemo u generalni štrajk. Da ne bismo pravili zakonske greške, mi ćemo ovom prilikom najaviti i generalni štrajk - najavio je Sarvan.

Zbog haosa i obustave prijevoza, na autobuskoj stanici u Zenici su stotine putnika, školaraca, radnika, koji ne znaju kako doći do svojih kuća, naročito oni koji žive u prigradskim mjestima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.