OPREZ Budno se prati situacija na cijelom području općine zbog najavljenih padavina

Održana vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Maglaj

Pratit će se stanje vodostaja rijeke Bosne

N. Br.
10.05.2019 15:14

Vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite

Foto: N. Br.

Najavljene obilne padavine koje sinoptičari najavljuju za naredne dane u pripravnost su stavile sve nadležne službe općine Maglaj, posebno zbog katastrofalnih poplava koje su Maglaj pogodile tačno prije pet godina i načinile štetu od 166 miliona KM. 

Održana je i vanredna sjednica Štaba civilne zaštite na kojoj su jasno definirane obaveze svih nadležnih službi.

Osim načelnika općine, koji je i komandant Štaba CZ, Mirsada Mahmutagića i njegovih saradnika, vanrednoj sjednici prisustvovali su odgovorni iz PS Maglaj, PVJ-a, Službe civilne zaštite, Komunalnog javnog društva Maglaj, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad te Crvenog križa. 

Kako je rečeno na sjednici, posebno oprezni trebaju biti građani uz Jablanicu, Liješnicu, Bistricu i Bočinju, a pratit će se stanje vodostaja rijeke Bosne. 

  • Vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite
    Vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Foto: (N. Br.)

U narednim danima mnoge službe bit će u punoj pripravnosti. Ono što je posebno naglašeno je da se među građanima ne širi panika uz preporuku da prate sredstva informiranja.

- I na maglajskom području očekuju se obilne padavine pa smo održali vanrednu sjednicu Štaba. Isplanirali smo i iskoordinirali sve aktivnosti i iskreno se nadamo da nam se neće ponoviti maj 2014. godine. Građanima, posebno onim koji žive uz bujičaste rijeke, uputili smo apel da očiste kanale i propuste oko svojih kuća, da budu spremni ukoliko bude potrebe za evakuacijom pokretne imovine i da vode računa o ličnoj sigurnosti - naglasio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine i komandant Štaba Civilne zaštite.

Uz mehanizaciju Profesionalne vatrogasne jednice i Civilne zaštite i Komunalno javno društvo stavilo je na raspolaganje svu svoju mehanizaciju, a po potrebi će se angažirati i mehanizacija lokalnih preduzeća.

- Građanima poručujem da bez panike prate upute o ponašanju u kriznim situacijima koje su dobili preko sredstava informiranja. Da osiguraju vodu za piće te hranu koju nije potrebno termički obrađivati, za svaki slučaj. Ovo su samo mjere opreznosti a iskreno se nadam da se nam se neće ponoviti 2014.godina - dodao je Mahmutagić.

Iz Službe Civilne zaštite upućeno je i upozorenje za građane

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH najavljuje obilne padavine u narednim danima i koristimo priliku da damo upute o ponašanju u slučaju da se dese poplave:

- Budite oprezni

- Pratite obavijesti lokalnih organa zaduženih za zaštitu od poplava i vijesti iz medija

- Ako je za vaše područje izdano upozorenje o poplavi odmah se sklonite na sigurno mjesto

- Pripremite dovoljno hrane (koju nije potrebno držati u frižideru niti kuhati), vode, lijekova, ako ih trošite, higijenske potrepštine, odjeću, važne dokumente

- Budite spremni za evakuaciju

- Odredite lokaciju na koji ćete ići u slučaju potrebe

- Ako imate stoku, kućne ljubimce, sklonite ih na sigurno mjesto

- Dragocjenosti i namještaj, ako ste u mogućnosti, prenesite na više spratove

- Isključite električnu struju, zatvorite vodu i plin

- Ako bude potrebno pripremite vreće s pijeskom

- Ako vam je rečeno da se evakuirate brzo napustite mjesto stanovanja.

Isto tako svi koji imaju propuste na ulazima kao i kanale koji prolaze pored imanja da ih očiste i drže protočnim. 

Za sve informacije zovite brojeve telefona: 121, 123 i 032/603-232 vatrogasci te 122 policija.

Komentari

NA VRH