OPREZ

Održana vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Maglaj

Pratit će se stanje vodostaja rijeke Bosne

Vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite. N. Br.

N. Br.

10.5.2019

Najavljene obilne padavine koje sinoptičari najavljuju za naredne dane u pripravnost su stavile sve nadležne službe općine Maglaj, posebno zbog katastrofalnih poplava koje su Maglaj pogodile tačno prije pet godina i načinile štetu od 166 miliona KM. 

Održana je i vanredna sjednica Štaba civilne zaštite na kojoj su jasno definirane obaveze svih nadležnih službi.

Osim načelnika općine, koji je i komandant Štaba CZ, Mirsada Mahmutagića i njegovih saradnika, vanrednoj sjednici prisustvovali su odgovorni iz PS Maglaj, PVJ-a, Službe civilne zaštite, Komunalnog javnog društva Maglaj, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad te Crvenog križa. 

Kako je rečeno na sjednici, posebno oprezni trebaju biti građani uz Jablanicu, Liješnicu, Bistricu i Bočinju, a pratit će se stanje vodostaja rijeke Bosne. 



Vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite. N. Br.

U narednim danima mnoge službe bit će u punoj pripravnosti. Ono što je posebno naglašeno je da se među građanima ne širi panika uz preporuku da prate sredstva informiranja.

- I na maglajskom području očekuju se obilne padavine pa smo održali vanrednu sjednicu Štaba. Isplanirali smo i iskoordinirali sve aktivnosti i iskreno se nadamo da nam se neće ponoviti maj 2014. godine. Građanima, posebno onim koji žive uz bujičaste rijeke, uputili smo apel da očiste kanale i propuste oko svojih kuća, da budu spremni ukoliko bude potrebe za evakuacijom pokretne imovine i da vode računa o ličnoj sigurnosti - naglasio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine i komandant Štaba Civilne zaštite.

Uz mehanizaciju Profesionalne vatrogasne jednice i Civilne zaštite i Komunalno javno društvo stavilo je na raspolaganje svu svoju mehanizaciju, a po potrebi će se angažirati i mehanizacija lokalnih preduzeća.

- Građanima poručujem da bez panike prate upute o ponašanju u kriznim situacijima koje su dobili preko sredstava informiranja. Da osiguraju vodu za piće te hranu koju nije potrebno termički obrađivati, za svaki slučaj. Ovo su samo mjere opreznosti a iskreno se nadam da se nam se neće ponoviti 2014.godina - dodao je Mahmutagić.

Iz Službe Civilne zaštite upućeno je i upozorenje za građane

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH najavljuje obilne padavine u narednim danima i koristimo priliku da damo upute o ponašanju u slučaju da se dese poplave:

- Budite oprezni

- Pratite obavijesti lokalnih organa zaduženih za zaštitu od poplava i vijesti iz medija

- Ako je za vaše područje izdano upozorenje o poplavi odmah se sklonite na sigurno mjesto

- Pripremite dovoljno hrane (koju nije potrebno držati u frižideru niti kuhati), vode, lijekova, ako ih trošite, higijenske potrepštine, odjeću, važne dokumente

- Budite spremni za evakuaciju

- Odredite lokaciju na koji ćete ići u slučaju potrebe

- Ako imate stoku, kućne ljubimce, sklonite ih na sigurno mjesto

- Dragocjenosti i namještaj, ako ste u mogućnosti, prenesite na više spratove

- Isključite električnu struju, zatvorite vodu i plin

- Ako bude potrebno pripremite vreće s pijeskom

- Ako vam je rečeno da se evakuirate brzo napustite mjesto stanovanja.

Isto tako svi koji imaju propuste na ulazima kao i kanale koji prolaze pored imanja da ih očiste i drže protočnim. 

Za sve informacije zovite brojeve telefona: 121, 123 i 032/603-232 vatrogasci te 122 policija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.