ZENICA Savremene LPR kamere na ulazima i izlazima iz grada

Šut: Sigurnost u saobraćaju bit će značajno povećana

Analizama utvrđeno da se u saobraćaju pojavljuje sve veći broj neregistriranih vozila

D. PAŠALIĆ
13.05.2019 06:43

Uređaji postavljeni na svim značajnijim kružnim tokovima

Foto: B. Mahmić

Zenica je dobila savremene LPR kamere na ulazima i izlazima iz grada koje prepoznaju neregistrirana vozila. Prema riječima Semira Šuta, policijskog komesara MUP-a ZDK, analizama je utvrđeno da se prilikom kontrola u saobraćaju pojavljuje sve veći broj neregistriranih vozila, što je iniciralo nabavku i instaliranje savremenih kamera. 

Sedam uređaja

- Riječ je o sedam uređaja, koji su postavljeni na svim značajnijim kružnim tokovima u gradu. Na ovaj način, svi ulazi, odnosno izlazi iz grada stavljeni su pod stalni videonadzor - pojašnjava Šut.

I

  • Šut: Stalni videonadzor
    Šut: Stalni videonadzor Foto: (D. Pašalić)

stiče da je, prije instaliranja ove opreme, grad imao stalni videonadzor zahvaljujući 35 kamera na najfrekventnijim raskrsnicama, a s ovom opremom njihov broj se povećao na 42, što će doprinijeti podizanju i unapređenju sigurnosti saobraćaja u gradu.

Inače, LPR (License Plate Recognition, op.a.) kamere se upotrebljavaju za nadzor, odnosno kontrolu ulaska-izlaska vozila uz pomoć tehnologije prepoznavanja registarskih brojeva na tablicama vozila. LPR uređaj može automatski pročitati i prepoznati informacije registarske pločice sa vozila u prolazu.

  • Pohranjuju registarske oznake vozila u bazu
    Pohranjuju registarske oznake vozila u bazu Foto: (B. Mahmić)

- Ovaj projekt je značajan za nas jer unapređujemo dosadašnji nadzorni sistem koji smo koristili. Početkom godine počeli smo s konkretnom primjenom i stavljanjem u funkciju LPR kamera koje rade u svim vremenskim uvjetima, 24 sata dnevno i snimaju vozila i pješake na sedam ključnih tačaka u gradu - ističe Šut.

Za dva mjeseca LPR kamere zabilježile su 688 prekršaja zbog isteka važenja registracije te 20 zloupotreba registarskih tablica

U ovoj fazi projekt je, dodaje, još eksperimentalan, a LPR kamere snimaju protok saobraćaja i pješaka, pohranjuju registarske oznake vozila u bazu, a nakon izvršene provjere, pristupa se dokumentiranju i sankcioniranju prekršaja zbog isteka registracije.

 Veća sigurnost

- U kontekstu djelovanja ovih tehničkih sistema, sigurnost saobraćaja na posmatranim raskrsnicama i na području grada, prema izvršenim analizama i procjenama, bit će značajno povećana i unaprijeđena - zaključio je Šut.

Efikasniji operativni rad

Prema riječima komesara Šuta, ova nabavka će biti od velike koristi i u rasvjetljavanju krivičnih djela.

- Instaliranjem i puštanjem u rad ovih kamera operativni rad policije na terenu će također biti efikasniji, kao i rad na dokumentiranju nezakonitih pojava zabilježenih ovim sistemima za snimanje - istakao je komesar Šut.

Komentari

NA VRH