ZENICA Nesvakidašnji gest polaznika mekteba iz Pepelara

Od džeparca počastili ramazanijama cijelo selo

Kako većina njih posti i ne troši džeparac za školu, odlučili su ga iskoristiti u nešto dobro, kaže ef. Mulić

D. Pa.
15.05.2019 12:55

Obradovali komšije za iftar

Da je ramazan poseban mjesec, u kojem se dešavaju najljepše stvari, najbolje svjedoči nesvakidašnji gest polaznika mekteba džemata Pepelari, najudaljenijeg na području Medžlisa Islamske zajednice u Zenici. Oni su odlučili iskoristiti svoj džeparac da obraduju komšije za iftar. Kako nam govori imam Mahir ef. Mulić, petnaestak polaznika javilo se s idejom koja je i njega fascinirala.

- Predložili su da svojim komšijama dijele ramazanije za iftar. Kako većina njih posti i ne troši džeparac za školu, odlučili su ga iskoristiti u nešto dobro pa su tako smislili ovu jedinstvenu ideju, koju sam bezrezervno podržao - govori on.

Polaznici mekteba kupili su 256 ramazanija i, nakon mukabele, na koju redovno dolaze, pokucali na sva vrata u selu te tako somunima obradovali postače.

- Ljudi su pozitivno iznenađeni, obradovani i sa zadovoljstvom su saslušali našu priču i djecu te im neizmjerno zahvalili - govori ef. Mulić. U ovom džematu, najavljuje imam, planiraju slične akcije, ali i obilazak najstarijih džematlija, posebno onih koji žive sami.

- Nakon ove akcije, koja je oduševila i ostale džemate, javilo mi se nekoliko prijatelja i ponudilo da organiziraju iftar za djecu kao nagradu za ovaj gest – zaključuje ef. Mulić.

  • Obišli sve džematlije
    Obišli sve džematlije

Komentari

NA VRH