RAZGOVOR

Novi Ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić: Građani ZDK mogu mirno spavati

U otvorenom i interesantnom razgovoru, govorio je o sigurnosti u Kantonu, planovima, rezultatima rada, planovima, deficitu policajaca….

Razgovarao: Dino Pašalić

16.5.2019

Povodom 15. maja – Dana policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), razgovarali smo sa Dariom Pekićem, novim ministrom unutrašnjih poslova ZDK.  

U otvorenom i interesantnom razgovoru, govorio je o sigurnosti u Kantonu, planovima, rezultatima rada, planovima, deficitu policajaca…. 

Naporan rad

Koji su to prioriteti u radu koje ste sebi zacrtali po preuzimanju ministarstva?

Analizirajući rezultate iz prethodnog perioda i stanje sigurnosti, MUP će i u narednom periodu kontinuirano i planski raditi, te provoditi potrebne mjere sve s ciljem još veće otkrivenosti krivičnih djela i izvršilaca. Preduzimat ćemo mjere i naše nadležnosti u segmentu održavanja javnog reda i mira, poboljšanje sigurnosti saobraćaja preventivan rad, ali i žestoko i naporno raditi na otkrivanju krivičnih djela.

MUP ZDK konstantno radi na edukaciji i usavršavanju kadrova, ali i opreme?

Tako je. Naš prvi prioritet je zaštita života, zdravlja i imovine građana, te privrednih subjekata na području ZDK. Nastavit ćemo raditi na provođenju akcionih mjera iz Akcionog plana MUP-a ZDK i intenzivnoj kontroli i nadzoru poslova i zadataka. Radit ćemo i na dodatnoj edukaciji i stručnom usavršavanju MUP-a Stalno sistemski nabavljamo i instaliramo savremenu opremu za rad i modernizaciju rada.

Šta pokazuju analize, kakve je sigurnosna situacija u Kantonu?

Analizirajući prethodne godine, te ovaj period do maja 2019. godine, evidentno je da je sigurnosna situacija u ZDK povoljnija. Da se primijetiti da nemamo nerazrješenih težih krivičnih djela, kao što su ubistva i razbojničke krađe, a nismo imali ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Možemo li govoriti statističiki, kakve je rezultate donio cjelokupan rad posebno kontrole u saobraćaju?

Tokom prošle godine, samanjen je broj ukradenih vozila za oko 44 posto, u odnosnu na raniju godinu. Dobre rezultate postižemo i otkrivanjem izvršiaca zloupotrebe i prodaje opojnih sredstava. Iz ove nadležnosti je prijavjena 151 osoba za ukupno počinjeno 159 krivičnih djela. Za nasilje u porodici tokom 2018. godine smo prijavili 150 osoba. Kada je upitanju sigurnost saobraćaja, tokom 2018. godine su zabiježene 4.202 saobraćajne nesreće, u kojima je povrijeđeno 864 osoba, poginulo je njih 20. Za prekršaje u saobraćaju kažnjeno je 117.964 osoba.

Nedostaje li policijskih službenika?

Po našoj sistematizaciji predviđeno je 1.512 uposlenika ministarstva, od čega bi trebalo biti 1.215 policijskih službenika. Mi ih trenutno imamo 1.069, a nedostaje nam njih 166. Prethodnih godina primili smo 100 novih policajaca, čime smanjujemo taj deficit. Bit ću jasan, u svakom momentu nedostaje određen broj policajaca, ali u saradnju sa Vladom ubrzo ćemo raditi da predviđeni kapaciteti budu popunjeni. 

Naša policija

Na kraju, mogu li se građani u svakom trenutku osloniti na policiju i biti bez brige?

Pripadnici MUP-a ZDK maksimalno i predano rade na veoma opasnom i osjetljivim poslovima, sve s ciljem zaštite građana, njihovih života i imovine, a dosadašnji postignuti rezultati mi daju za pravo da našim građanima poručim da apsolutno mogu biti sigurni, spokojni i ponosni na našu policiju. Dakle, mogu mirno spavati. 

Saradnje sa svim policijskim agencijama u BiH

Mnoštvo je takvih, što me posebno raduje. Svakako je da ćemo nastaviti dobru saradnju i razmjenu informacija sa svim policijskim agencijama u BiH, a posebno dobru saradnju ostvarujemo i u stalnom smo kontaktu sa nadležnim Tužilaštvom, zajedno radeći na problematici otkrivanja i procesuiranja krivičnih djela i izvršilaca. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.