ZAVRŠENI RADOVI

Svečano pušten u promet most na rijeci Usori - ukupna vrijednost 1,8 miliona KM

Općina Tešanj je sudjelovala u finansiranju gradnje mosta i zaobilaznice sredstvima od 300.000 KM, dok je najveći dio sredstava osigurala Vlada ZDK

L.Đ/Avaz.ba

17.5.2019

Općina Tešanj

Novi most na rijeci Usori, čija je vrijednost 1,8 miliona KM, pušten je u promet, a u četvrtak je svečano obilježen kraj radova. 

Most se nalazi na regionalnom putu R474, izgrađen je zajedničkim sredstvima Vlade ZDK i Općine Tešanj. Dužina novog mosta je 69 metara, nosivost 60 tona. Most čine dvije saobraćajne trake širine po 3 metra i dvije pješačke staze širine po 1,7 metara i zadovoljava kriterije i standarde Evropske unije. 

- Sretan sam što smo završili gradnju novog mosta, koji je važan za dugoročan razvoj općine i regije. Na ovoj lokaciji je postojao most iz 1949. godine koji je već bio dotrajao i koji nije bio siguran za saobraćaj. Mostovi spajaju obale, a time i ljude pa se nadam se da smo budućim generacijama osigurali bolje uvjete za život. Općina Tešanj je sudjelovala u finansiranju gradnje mosta i zaobilaznice sredstvima od 300.000 KM, dok je najveći dio sredstava osigurala Vlada ZDK, putem Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i Direkcije za ceste ZDK - rekao je općinski načelnik Suad Huskić.

Most nosi ime po Lejli Mulalić, petogodišnjoj djevojčici koja je stradala kao najmlađa civilna žrtva rata, pa je završetak radova ozvaničen otkrivanjem ploče s imenom mosta, što je učinila Lejlina majka. Čast presijecanja vrpce imali su predstavnici Vlade ZDK s premijerom ZDK Mirzom Ganićem, predstavnici općine Tešanj i predstavnici pet mjesnih zajednica.

Radovi na izgradnji mosta su počeli u septembru 2018. godine, a izvođač radova bila je firma "Herin". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.