MAGLAJ Održana prva berza sitnih životinja

Cvetković uzgaja francuske guske zbog cijenjene jetre

Predstavilo se pedesetak izlagača iz Tešnja, Doboja, Zavidovića, Žepča, Zenice, Travnika, Viteza, Tuzle, Bosanskog Broda i, naravno, grada domaćina

N. BRADARIĆ
23.05.2019 16:16

S berze sitnih životinja održane ispred Osnovne škole

Nakon dvije revijalne izložbe, članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj organizirali su prvu berzu na kojoj se predstavilo pedesetak izlagača iz Tešnja, Doboja, Zavidovića, Žepča, Zenice, Travnika, Viteza, Tuzle, Bosanskog Broda i, naravno, grada domaćina.  

Pravi potez

Bila je ovo prilika da uzgajivači kunića, golubova, peradi, papagaja i ostalih sitnih životinja razmijene iskustva, nešto i prodaju, a za neke prilika da nabave nove kućne ljubimce.

  • Cvetković trenutno ima 17 odraslih primjeraka gusaka
    Cvetković trenutno ima 17 odraslih primjeraka gusaka

Onim što se moglo vidjeti na sportskom poligonu Osnovne škole „Maglaj“ organizatori su bili prilično zadovoljni. Njihovom pozivu odazvali su se uzgajivači iz šire regije koji su predstavili ono čime se bave i iz ljubavi, ali i egzistencijalnih razloga. Berzu su posjetili i čelni ljudi Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH i predstavnici lokalnih udruženja.

- Maglaj je nekada imao jedno od najaktivnijih udruženja u BiH, a svojevremeno su imali i predsjednika Saveza. Dobro je da smo obnovili rad udruženja. Ovim potezima Maglaj se vraća gdje mu je i mjesto kada je u pitanju uzgoj sitnih životinja - rekao je Edin Jabandžić, predsjednik Skupštine Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životnja BiH.

Na berzi su se mogli vidjeti i izuzetno zanimljivi primjerci životinja. Spasoje Cvetković iz Bosanskog Broda predstavi je francuske guske, najveće na svijetu.

 Posebna selekcija

- Ovo su velike francuske tuluske guske, a uzgajam ih jer su ekonomski vrlo isplative. Trenutno imam 17 odraslih primjeraka, koji godišnje izlegu oko 150 guščića. Kada su spolno zreli, gusani dostignu težinu od 25 kilograma. Ova vrsta je dobivena posebnom selekcijom zbog cijenjene jetre od koje se prave pašteta i drugi specijaliteti. Utovljene guske imaju jetru tešku i do 1,5 kilograma, čija je cijena na tržištu od 180 do 220 eura - ispričao je Cvetković.

Prvi sudija  

Prvi put maglajsko udruženje imat će i svoga sudiju. Tim putem krenuo je Esad Huskić koji se uzgojem golubova bavi 40 godina i trenutno ima zvanje sudije stažiste. 

- Sada mi slijede seminari i odlasci na izložbe s mentorom kojeg mi je odredila Sudijska organizacija Saveza. Iako se ovim bavim četiri decenije, stalno se nešto mora učiti. Nakon godinu-dvije slijedi mi polaganje ispita za ocjenjivačkog sudiju - rekao nam je Huskić.

Komentari

NA VRH