ZENICA

Reis Kavazović uručio muraselu ef. Dizdareviću

Obećavam da ću povjerenu dužnost obavljati odgovorno i savjesno, poručio ef. Dizdarević

D. PAŠALIĆ

24.5.2019

D. Jurišić

Najviši vjerski autoriteti u Bosni i Hercegovini, na čelu sa reisom Huseinom ef. Kavazovićem, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, ekonomske, kulturne i društvene zajednice, prisustvovali su u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici svečanom uručenju murasele novom muftiji zeničkom hafizu dr. Mevludinu ef. Dizdareviću. 

Prvi put

Uručenje dozvole za obavljanje časne dužnosti muftije u ovom dijelu BiH po prvi puta se u historiji organiziralo u Zenici, uz prigodan vjerski program, kojem je prisustvovao i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Nakon uručenja murasele, prisutnima se obratio novi muftija ef. Dizdarević, koji je kazao da je u velikom danu ramazana primio muraselu od reisa, koji je tim činom na njega prenio dio ogromne odgovornosti spram funkcije koju obnaša.

- Obećavam da ću povjerenu dužnost obavljati odgovorno i savjesno. Radit ću u korist Islamske zajednice (IZ), muslimana i svih građana muftiluka zeničkog. Sarađivat ću sa svim organima IZ, društvenom, političkom i ekonomskom zajednicom. Čuvat ću ugled IZ, njena materijalna dobra kao i interese i prava muslimana - kazao je on.

Potom se prisutnima obratio reis ef. Kavazović, koji je kazao da su u Sultan Ahmedovoj džamiji prenijeli određene ovlasti na ef. Dizdarevića, kojeg su, kako je to u muslimanskoj i bošnjačkoj tradiciji, primili u krug uvaženih muftija.

- Sretan sam i zadovoljan da sam kao reisulema mogao, na ovog vrijednog imama, prenijeti ovaj emanet na koji me Allah dž.š. obavezao. Držimo da je ef. Dizdarević jedan od onih koji će, ako Bog da, ovaj emanet na najbolji način nositi. I do sada je u svom radu pokazivao kvalitete i na koga smo svi bili ponosni – kazao je on.

Ostaviti plodove

Ističe da se nada kako će i ef. Dizdarević iza sebe ostaviti plodove koji će, kao i njegovih prethodnika, značajno utjecati na muslimane u BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.