TRADICIJA

U čast Lejletu-l-kadra tri mevluda u posljednjih sedam dana ramazana u Žepču

Centralna svečanost povodom obilježavanja 27. noći ramazana održat će se nakon teravih-namaza

S jednog od ranijih mevluda. R. Ag.

R.Ag.

31.5.2019

Čaršija u Žepču poznata je po muslimanskoj tradiciji i običajima koju su Žepčaci strpljivo čuvali, njegovali i predavali iz generacije u generaciju novim pokoljenjima.

Dugogodišnja tradicija i običaji posebno su naglašeni uz mjesec ramazan. Ono po čemu je prepoznatljiva ova čaršija, ne samo u ramazanu nego i tokom čitave godine, jesu mevludi. Tradicija vakufa i organizacije mevluda u žepačkim džamijama stara je više od stotinu godina. 

Stare porodice prenosile su ih s koljena na koljeno, a kada bi porodična loza nestala, nastavila bi je neka druga familija, tako da se tradicija održavala i čuvala.

Malo ko u Žepču ne zna da u mubarek mjesecu ramazanu za noći Lejletu-l-bedr i Lejletu-l-kadr mevlude u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji priređuju porodice Šečić iz Gornje Mahale. Tradicija nije prekidana ni u toku rata, kada su žepački Bošnjaci doživjeli najveću tragediju i golgotu tokom svog bitisanja na ovim prostorima. Mevludi su se priređivali tajno po kućama i tako tradicija nastavljala.  

Povodom simboličnog traganja za Lejletu-l-kadrom u posljednjih sedam noći ramazana u Žepču se tradicionalno organiziraju mevludi u neparne ramazanske dane. 

Centralna svečanost povodom obilježavanja 27. noći ramazana održat će se nakon teravih-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji, gdje će biti upriličen mevlud koji po tradiciji uvakufljuje porodica Šečić. Gost će biti Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Islamske zajednice u BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.