INICIJATIVE Prijedlog Fuada Kasumovića na narednoj sjednici Gradskog vijeća

Zenica zabranjuje ulazak kamiona u centar grada

Saobraćanje kamiona i šlepera kroz grad za posljedicu ima oštećenje puteva, kaže Kasumović

D. PAŠALIĆ
11.06.2019 12:39

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice gradonačelnik Fuad Kasumović najavio je da će podnijeti inicijativu o zabrani ulaska kamiona i šlepera u centar grada. 

Oštećenje puteva

Kako je izjavio za "Dnevni avaz", Zenica generalno ima problem s ulaskom kamiona za snabdijevanje u gradsku zonu.

- Grad ima Komisiju za saobraćaj, kojoj sam prije nepunu godinu dao da, u saradnji sa Službom za urbanizam i komunalne poslove, naprave prijedlog zabrane ulaska kamiona u centralnu zonu grada. On je gotov i spušten je prema Gradskom vijeću – kaže on.

Najveći problem, napominje, jeste u oštećenju puteva u jezgru grada, koje želi zaustaviti, i očekuje da će ovaj prijedlog naići na podršku vijećnika.

- Saobraćanje kamiona i šlepera kroz grad za posljedicu ima oštećenje puteva, čemu se, konačno, jednom treba stati ukraj. Stoga ću, već na narednoj redovnoj sjednici, na dnevni red uvrstiti to kao tačku dnevnog reda i neka se donese takva odluka - ističe Kasumović.

Napominje da je vrijeme da, baš kao što su to učinili i pojedini gradovi, Zenica kao četvrti grad u državi uradi takvo nešto.

Dva cilja

- Imamo dva cilja s ovom zabranom. Da veliki distributeri počnu praviti distributivne centre van grada, gdje će se, automatski, odmah upošljavati ljudi. Također, grad će, kao u svim normalnim gradovima svijeta, dozvoliti saobraćaj malim dostavnim vozilima koja će snabdijevati velike centre, prodavnice... – zaključio je Kasumović.

Uništene i gradske šetnice 

Osim gradskih saobraćajnica, Kasumović naglašava da su uništene i šetnice, zbog čega se kamionski transport pod hitno treba dislocirati van grada.

- Gradske šetnice su uništene, granitne ploče su, također, popucale, pa smo primorani svake godine ulagati novac za njihovu sanaciju. To nije od ljudi koji hodaju, nego od dostavljača. Tako da želimo staviti tačku na to i zabraniti kamionima da saobraćaju centrom – poručuje Kasumović.

Komentari

NA VRH