PROJEKTI

Zenica dobiva registar pasa i mačaka

Do sada se odazvalo stotine vlasnika kućnih ljubimaca

Vlasnici pasa moraju izvaditi novi pasoš za svoje ljubimce. Ilustracija

Piše: D. PAŠALIĆ

20.6.2019

Zenički Ured za veterinarstvo realizira projekt izrade registra pasa i mačaka na koji su se odazvale stotine vlasnika kućnih ljubimaca. Prema riječima Edvina Bektaša, doktora veterinarske medicine, samo u njegovoj stanici od ukupno pet, koliko ih djeluje u gradu čelika, do sada se javilo 200 ljudi.

Odličan odziv

- Zaista je odziv sugrađana odličan. Riječ je o ljudima koji su se samoinicijativno javili jer su svjesni da će čip, vakcine, ali i novi pasoši biti od koristi kako njima tako i nama veterinarima – kaže Bektaš

Ipak, dodaje on, problem će nastati kada se s identifikacijom pasa i mačaka počne u selima i prigradskim naseljima.

- Ljudi na selima imaju i do tri psa, dosta mačaka. Neke zadrže, neke puste na ulicu. Očekujemo da ćemo tu naići na problem i nerazumijevanje. Ali, sve ćemo znati za neka tri mjeseca, kada će biti završena podjela terena po stanicima i izlazak na teren – govori Bektaš.

Apelira na resorno ministarstvo i inspekcije da ne izbjegavaju kazniti nesavjesne vlasnike, budući da je odsustvo propisa i dovelo do prevelikog broja napuštenih životinja u gradu.

- Opet veterinari imaju „vruć kesten“. Na nama je veliki dio posla, ali ne onog koji se odnosi na primoravanje nesavjesnih vlasnika da se ponašaju odgovorno. Sve je na nadležnim organima – ističe on.

Inače, godinama se čekalo na softver koji omogućava sistemsko unošenje podataka vlasničkih pasa i mačaka, a uredba Ureda za veterinarstvo BiH obavezuje vlasnike od početka ove godine da obave proceduru identifikacije svog ljubimca, s tim da se mora napraviti potpuno novi pasoš.

- U ovoj fazi možemo reći da je registar faktički izrađen, samo ga treba implementirati. Nadležne službe u EU, po čijem nalogu se implementira projekt, dale su rok do godinu i po da vide kako će se on implementirati – pojašnjava Bektaš.

Nedostatak inspektora

Pretpostavlja se ipak da registar neće biti gotov u naredne dvije godine, a tek nakon toga slijede kontrole. Međutim, problem je i nedostatak veterinarskih inspektora koji će od naredne godine morati ući u svako dvorište i kontrolirati jesu li pas ili mačka dobili čip i registarski broj.

Cijena pasoša i ugradnje čipa

Izradom registra zasigurno će se smanjiti broj napuštenih pasa i mačaka, a veterinari i vlasnici će imati bolju kontrolu nad njihovim zdravljem i kretanjem. Procedura izrade pasoša i ugradnje čipa traje petnaestak minuta i košta 55 maraka.

Tek nakon što registar bude gotov, novi pasoši ljubimaca će važiti u zemljama Evropske unije, a do tada je na granici prema Uniji potrebno imati poseban certifikat, koji košta 40 maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.