MAGLAJ

Djeca iz dijaspore moći će poboljšati znanje maternjeg jezika

Želimo, ne samo da ih naučimo osnovama jezika, nego da ih uputimo u osnove historije Maglaja i BiH, da razgovaramo o tradiciji i o svemu što mogu da ponesu odavde kao sjećanje na svoj zavičaj, kaže Bunjevac-Salkić

S jedne od ranijih radionica u maglajskoj biblioteci. Avaz.ba

Piše: N. BRADARIĆ

21.6.2019

Kao i svakog, tako će i ovog ljeta u maglajskoj biblioteci će biti organizirane edukativno-zabavne radionice za djecu i omladinu. Bit će ovo prilika da svi oni ugodno iskoriste dane ljetnog raspusta koji je već počeo. Kako naglašavaju u ovoj ustanovi, puno je bolje da djeca provode vrijeme u biblioteci.

Razne igre 

- Osim što će nešto naučiti, lijepo će se i zabaviti, učiti njemački jezik, uživati u raspustu. Igrat ćemo se igara koje su edukativnog karaktera, ići ćemo i u prirodu, a oni nešto stariji imat će priliku da se zabave mikrobitovima i bozonima - pojašnjava Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Bunjevac-Salkić: Zabava i učenje. Avaz.ba

Ove godine uvodi se i jedna novina, a to su radionice za djecu iz dijaspore koja tokom ljeta sa svojim roditeljima dolaze u rodni kraj. Biblioteka će zajedno s lokalnim vlastima i uz podršku projekta „Dijaspora za razvoj“ tokom ljeta realizirati školu učenja maternjeg jezika „Kako se piše domovina“.

Rodni kraj

- Želja nam je dijasporu na određeni način vezati za rodni kraj. Sutra, kada pođu odavde, da ponesu neku novu informaciju o svome gradu. Ovaj poziv odnosi se na djecu koja dolaze iz dijaspore, koja ne znaju ili nedovoljno znaju maternji jezik. Želimo, ne samo da ih naučimo osnovama jezika, nego da ih uputimo u osnove historije Maglaja i BiH, da razgovaramo o tradiciji i o svemu što mogu da ponesu odavde kao sjećanje na svoj zavičaj – kaže Bunjevac-Salkić.

= POZIV

je otvoren do 2. jula, ali, kako navode iz ustanove, djeca se u radionice mogu uključivati tokom cijelog ljeta. U Biblioteci će o njima brinuti pedagozi, psiholozi, bibliotekari i profesori i ništa im neće nedostajati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.