SAZNAJEMO

Životno ugrožavajući pacijenti iz ZDK liječit će se u UKC-u Tuzla

Zbog svakodnevnog haosa na putu M-17

Najveći problem iznaći rješenje. Avaz

D. PAŠALIĆ

3.7.2019

Životno ugroženi pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a koji žive iza tunela Vranduk iz pravca Zenice, uskoro će se hospitalizirati na Univerzitetski klinički centar Tuzla, saznaje “Avaz”.

Razmatranje ove odluke uslijedilo je nakon haosa koji svakodnevno vlada na najfrekventnijem putu u Federaciji BiH M-17, a zbog rekonstrukcije tunela Vranduk.

Budući da je u takvim situacijama svaka minuta bitna, iznalaze se najbolja rješenja da se do okončanja radova na tunelu i normalizacije stanja (mart naredne godine) pacijenti sa životno ugrožavajućim povredama hospitaliziraju u Tuzlu.

Saznanja "Avaza" potvrdio je i Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK, koji je kazao da su poduzeli niz aktivnosti, a pogotovo nakon informacije da će na M-17 doći do pooštravanja režima saobraćaja.

- Imali smo niz sastanaka i našli smo određenja rješenja s kojima smo upoznali i zdravstvene ustanove u ZDK. Kada se radi o pacijentima koji trebaju proći područje na kojem se izvode radovi na tunelu, sanitetska vozila će biti najsigurnije i najbrže popraćena do bolnice. Osim toga, naši životno ugrožavajući pacijenti upućivat će se u UKC Tuzla. To je malo složeniji poduhvat, s obzirom na finasiranje, ali radimo na tome - kaže Jupić.

Ističe da je trenutno najveći problem iznaći najadekvatnije rješenje, odnosno da treba naći modus koji bi spriječio eventualne zloupotrebe ovog privremenog rješenja.

- UKC Tuzla pozdravlja ovu ideju, oni ne predstavljaju prepreku. Sada je na nama da pronađemo modus koji će spriječiti da se ova mogućnost eventualno iskorištava na pogrešan način - poručio je Jupić, dodajući da bi se ova ideja mogla realizirati i zaživjeti u skorije vrijeme.

On je naveo da se ionako pacijenti iz zeničke bolnice, posebno srčani bolesnici, kasnije transportiraju u UKC Tuzla, međutim, gubi se puno vremena, pogotovo dok traje haos na M-17, tako da je ovakvo nešto itekako potrebno da zaživi čim prije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.