ZENICA

Na inicijativu SBB-ovog vijećnika: Jednokratna novčana naknada za svako novorođeno dijete

Prirodni priraštaj se na području grada, ali i cijele BiH, posljednjih godina nalazi u silaznoj putanji, tako da je ovo jedan od načina da se to promijeni, kaže Hodžić

Jasmin Hodžić. D. Pa.

Piše: D.PAŠALIĆ

4.7.2019

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica jednoglasno je usvojena inicijativa Jasmina Hodžića (SBB) za donošenje odluke o jednokratnoj isplati novčane naknade za svako novorođeno dijete s područja Zenice. 

Bijela kuga

Kako je obrazložio Hodžić, ovu inicijativu podnio je u cilju što hitnijeg provođenja intenzivnih mjera populacione politike i kampanje protiv “bijele kuge”.

- Svakom novorođenom djetetu s područja Zenice bit će isplaćena jednokratna novčana naknada. Prirodni priraštaj se na području grada, ali i cijele BiH, posljednjih godina nalazi u silaznoj putanji, tako da je ovo jedan od načina da se to promijeni - rekao je Hodžić. 

Istakao je da se u Zenici godišnje rodi samo 1.100 beba, a da mnoge općine u BiH imaju već usvojene odluke koje imaju za cilj poboljšanje nataliteta ili zadržavanja mladih u zemlji.

- To su Stari Grad, Livno, Ljubuški, Tomislavgrad… S obzirom na činjenicu da Budžet Grada Zenica za 2019. godinu iznosi 60.672.190 KM, jedan od najvećih u historiji grada, smatram da će ova odluka biti lako provodiva - poručio je Hodžić. 


Vantjelesna oplodnja

Podsjetimo, osim ove inicijative, koja je naišla na opće oduševljenje javnosti, Hodžić je u maju 2017. godine pokrenuo i inicijativu za sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje, koja se uspješno realizira već drugu godinu zaredom.



Sa današnje sjednice Gradskog vijeća Zenica. D.Pa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.