Završena obuka za hranitelje iz Tešnja, Maglaja i Doboj- Juga

Sva djeca zaslužuju da odrastaju uz ljubav u porodičnom okruženju

Presretna sam i osjećam se ispunjeno jer je to dijete centar moga svijeta, ističe Zaimović

N. BRADARIĆ
12.07.2019 07:56

Polaznicima nakon edukacije dodijeljeni certifikati

Foto: Avaz

Hraniteljstvo nije posao, to je stil života, ovo se, između ostalog, moglo čuti na završnoj sesiji edukacije za šest hraniteljskih porodica s područja općina Tešanj, Maglaj i Doboj- Jug.

Svi su u sistemu hraniteljstva već godinama, ali Zakonom o hraniteljstvu Federacije BiH predviđena je za njih edukacija. Iako imaju višegodišnje iskustvo, puno su naučili i od svojih edukatora, ali i kroz lična iskustva.

Bilo je straha

Amila Hodžić (16) prije tri godine ostala je bez roditelja, a brigu o njoj preuzela je Rusmira Međić, i sama majka dva dječaka.

- Nema razlike među njima, to su moja djeca - rekla nam je Rusmira.

Hodžić kaže da je bilo straha, došla je u drugi grad, novu školu, ali uz pomoć hraniteljske porodice, nastavnika i profesora te socijalnih radnika prevazišla je sve teškoće.

- Osjećam se voljeno, prihvaćeno i zadovoljno. Iako sam u nesrodničku porodicu došla kao treće dijete, nikada nisam osjetila razliku. Za to mogu zahvaliti samo svojoj mami Rusmiri. Tako je zovem, iako je mnogima to čudno - rekla nam je Amila.

Azemina Zaimović iz Doboj-Juga sasvim slučajno je postala hranitelj. Prije pet godina u njenu porodicu ušao je tada osmogodišnji dječak.

- Ja sam njega othranila, prošla sam s njim kroz mnoge faze odrastanja, presretna sam i osjećam se ispunjeno jer je to dijete centar moga svijeta. Njima je potrebna velika ljubav, a nju mogu dobiti u hraniteljskim porodicama - kazala nam je Zaimović.

Zaslužili poštovanje

Ono što je posebno naglašeno jeste potreba stalne edukacije za hranitelje, bez obzira na njihovo višegodišnje iskustvo.

- Hranitelji su ljudi sa dva srca. I sama sam roditelj i znam koliko je teško u današnje vrijeme odgajati vlastitu djecu. Ali, ono što rade hranitelji zahtijeva naše duboko poštovanje - poručila je Alma Softić, nacionalna savjetnica za alternativne oblike brige u SOS selima BiH.

Na kraju sesije sve porodice koje su prošle edukaciju dobile su i certifikate.

Učili jedni od drugih

- Učili smo jedni od drugih. Naši roditelji znaju kako štititi i odgajati dijete, ali i zadovoljavati njihove razvojne potrebe - naglasila je Jasmina Hasanić, jedan od trenera tokom projekta.

Samir Hrustić, socijalni radnik, posebno je naglasio potrebu da naknade za hranitelje budu iste i za jedno i više djece.

  • Međić i Hodžić: Nema razlike
    Međić i Hodžić: Nema razlike Foto: (Avaz)

Komentari

NA VRH