MAGLAJ

Spahića gaj je podsjetnik na važan historijski period

Niko nije žalio svoje slobodne vrijeme ni novac da bi se uradilo planirano

Grupa mladih zasukala rukave. Arhiv

N. BRADARIĆ

21.7.2019

Ratne 1992. godine, 17. novembra, na Spahića gaju izvedena je prva oslobodilačka akcija na lokalnim prostorima koja će biti izuzetno važna za odbranu. Nakon rata podignuto je spomen-obilježje da podsjeća na žrtve heroja odbrane Maglaja i njegove okoline.

Doprema materijala  

Do prije godinu i po spomen-obilježju na Spahića gaju se nije moglo prići od izrasle vegetacije. Grupa mlađih osoba iz Starog grada odlučila je nešto poduzeti.

- Počeli smo polako čistiti, kositi i uređivati. Dolazili smo gotovo svakog vikenda. Onda smo odlučili podići nadstrešnicu, dio sredstava sami smo osigurali a pomogao nam je i načelnik Mahmutagić. Zbog lošeg puta, najveći problem smo imali s dopremom materijala - rekao nam je Armin Ibranović.

Iz dana u dan grupa je rasla i širila se, a na „spisku“ je sada više od 20 imena onih koji su učestvovali u brojnim akcijama i finansijski pomogli da se Spahića gaj uredi. Niko nije žalio svoje slobodne vrijeme ni novac da bi se uradilo planirano.

- Na jarbol smo postavili bh. zastavu s ljiljanima i LED rasvjetu, a planiramo i videonadzor zbog sigurnosti ovog mjesta. Da je put bolji, lakše bi bilo. Mi dajemo radnu snagu, a neka nam nadležne firme stave mašine na raspolaganje i put će biti bolji - rekao nam je Faruk Salkić.

Prelijepo mjesto

Armin Ibranović ističe da bi profesori historije s učenicima trebali doći ponekad na Spahića gaj ispričati im šta se ovdje dešavalo ili neko od bivših boraca Armije RBiH.

- Mnogo ljudi je ovdje poginulo ne samo iz Maglaja, nego i iz Kaknja, Tešnja, Zenice, Teslića, Doboja da bismo mi živjeli slobodno - naglašava Ibranović.

Svi dobronamjerni su dobro došli na ovo prelijepo mjesto, da se odmore na čistom zraku, uživaju u pogledu, ali i da se prisjete koja je bila cijena slobode koju danas imamo.

Dosadašnji učesnici

Dosadašnji učesnici akcija su Tarik Jusufbašić, Muhamed Herceg, Armin Ibranović, Faruk Salkić, Aziz Mulić, Nurdin Herceg, Mahir Suljaković, Maid Murtezanović, Admir Ruvić, Asmir Ruvić, Admir Muhić, Adis Hambašić, Aldin Ibranović, Haris Hasić, Amar Huseinbašić, Edin Herceg, Nerman Džebić, Samed Havić, Ibro Lokmić, Eldar Hasić, Esad Gračić, Dilaver Bilić, Enis Mulić i Sejo Hasanić.

Grad kao na dlanu

O značaju kote Spahića gaj tokom agresije, kažu, ne treba puno ni govoriti.

- S ove kote Maglaj su imali kao na dlanu. Mi sada trebamo samo njegovati sjećanje na ratni period. Doći ovdje, proučiti Fatihu našim saborcima koji su dali život za našu i budućnost naše djece - prisjeća se Tarik Jusufbašić, bivši pripadnik Armije RBiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.