MAGLAJ

Nekadašnji mještani danas prave vikendice i dolaze da odmore dušu

Postradali su za stambeno zbrinjavanje dobili između 12.000 i 55.000 KM

Danas su Suljakovići vikend naselje. Avaz

N. BRADARIĆ

21.7.2019

U julu 2010. godine područje liješničkog kraja u maglajskoj općini pogodilo je do tada nezapamćeno nevrijeme. Područje naselja Suljakovići pogođeno je klizištem ogromnih razmjera, a stručnjaci su procijenili da se tada pokrenulo milion kubika zemlje.

Tada su bili u žiži interesiranja domaće i međunarodne javnosti. U klizištu je uništeno 20 kuća, a iseljene su 33 porodice. Postradali su za stambeno zbrinjavanje dobili između 12.000 i 55.000 KM jer u ovom naselju života više nije bilo. Uništena je sva infrastruktura, šume, voćnjaci, poljoprivredno zemljište, klizište je prijetilo i naselju Međići, mezarju, a ugrožavalo je i magistralni put M-17.

Životni put

Mještani nisu u potpunosti napustili ovo naselje. Života ima, a u prilog ovoj činjenici govori i stoka u štali, drva ispred kuća koje su koliko-toliko opstale, izgrađene vikendice, bašte, voćnjaci, zasadi paulovnije, košnice sa pčelama.

Tokom naše posjete zatekli smo četiri generacije porodice Mahmutagić, Enesa i Beharu, kćerku Armelu, unuku sa sinom. Do rata su živjeli u Bosanskom Brodu, ali su kuću pravili u Suljakovićima. Onda je došao rat, a oni su godinama bili izbjeglice od Poljske, Njemačke, BiH do Amerike. Zarađenim novcem ponovno su počeli graditi kuću u Suljakovićima.

U jednom dijelu živjela je i njihova kćerka Armela Džafović sa svojom porodicom. I sami su prešli težak izbjeglički put, da bi se konačno skrasili u Suljakovićima.

Behara Mahmutagić je u Americi 2009. godine na YouTubeu gledala kako se ruši njena kuća.

Bili u šoku

- Bila sam van sebe, u šoku. Nisam mogla da vjerujem da se ruši kuća za koju smo radili i po 20 sati dnevno. Naša kćerka je živjela na jednom spratu, a dva su bila naša. Kada smo pokušali da dokažemo da su to dvije familije, nismo uspjeli. Za stambeno zbrinjavanje sredstva je dobila samo kćerka, a mi ni marku – ističe Mahmutagić.

Njihova kuća se „spustila“ više od 60 metara od prvobitne lokacije.

Strah od nove kiše

Nakon što su u Suljakovićima izgubili kuću, Mahmutagići su novu podigli u Liješnici. Ali, i danas se suočavaju s iskušenjima.

- U Liješnici smo izgradili kuću koja je poplavljena već dva puta, 2014. godine i u maju ove. Stradali su kuća, okućnica i plastenik. Šteta je procijenjena na 7.000 KM, ali niko ništa. Mi bez Suljakovića ne možemo. Dođemo svako jutro, provedemo dan, vraćamo se navečer u Liješnicu. Ali, straha ima kada pada kiša - rekla nam je Behara.

Behara i Armela: Godinama bile izbjeglice. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.