ZENICA

Mada je odluka van snage, plaćanje ipak od 1. avgusta?

Građani ogorčeni da se parking prostori reguliraju na ovaj način

Osigurani svi pravni i tehnički uvjeti za primjenu. Avaz

D. PAŠALIĆ

28.7.2019

Vinjetni sistem naplate parking prostora u Zenici proteklih dana je top-tema među građanima, koji su ogorčeni da se parking prostori reguliraju na ovaj način.

Tračak nade

Tračak nade dali su im vijećnici koji su na posljednjoj sjednici stavili van snage kontroverznu “Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima na području Zenice”. Ali, to nije spriječilo nadležne u JP “Parking servis” da najave kako će ovaj sistem naplate, ipak, početi od 1. avgusta.

- Pribavili smo propisanu saglasnost od Federalnog ministarstva pravde i rješenje Agencije za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka (IDDEEA) te osigurali potrebne materijalno-tehničke uvjete za primjenu odluke, za što su izdvojena finansijska sredstva preduzeće u iznosu od oko 90.000 KM - poručili su iz „Parking servisa“.

Naglašavaju da je Nadzorni odbor odlučio da primjena odluke počne 1. avgusta, jer su osigurane sve pravne i materijalno-tehničke pretpostavke za primjenu.

Ovo saopćenje preduzeća, nakon što su Zeničani s radošću dočekali informaciju da se ovaj sistem stavlja van snage, izazvalo je ogorčenje javnosti na društvenim mrežama, koji su ova dešavanja uporedili s cirkusom.

Zbog haosa koji vlada oko uvođenja vinjetnog sistema naplate, oglasili su se iz zeničkog SDP-a, poručivši nadležnima u “Parking servisu” da nisu Ustavni sud da tumače zakonitost Odluke.

Drzak odnos

- Ako se vaš drzak odnos prema građanima nastavi, tražit ćemo smjenu i Nadzornog odbora i direktora preduzeća – poručili su, između ostalog, iz SDP-a.

Gradsko područje

Vinjeta je naljepnica koju će koristiti stanari određenog kvarta, pri čemu građanima i dalje ostaje opcija korištenja rezerviranog parking mjesta pod određenim uvjetima.

Planirano je da se uvođenjem vinjeta obuhvati cijelo gradsko područje od Radakova do Nove Zenice i bit će podijeljeno u zone. Predviđena je i mogućnost kupovine “gost-vinjete”, koja će važiti do 30 dana.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.