BLAGDANI

Bajram-namaz klanjan i u svim džamijama Medžlisa IZ Maglaj

Tokom hutbe ef. Hodžić je posebno naglasio važnost žrtvovanja i truda koji su nužna pretpostavka za postizanje svakog velikog cilja

N. Bradarić

11.8.2019

Centralna svečanost održana je u Jusuf-pašinoj Kuršumlija džamiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Najveći praznik svih muslimana širom svijeta Kurban ili Hadžijski bajram svečano je proslavljen i u Maglaju. Centralna svečanost na nivou Medžlisa IZ Maglaj održana je u Jusuf-pašinoj Kuršumlija džamiji. Najljepša maglajska džamija bila je pretijesna za sve one koji su u njoj htjeli klanjati bajram-namaz pa su mnogi, kao i godinama ranije, klanjali u haremu džamije.

Sabah-namaz je predvodio i bajramski vaz održao imam džamije, hadži hafiz Hidajet ef. Talić. Kako je vjernicima rekao ef. Talić, Kuršumlija džamija, stara 455 godina, bogatstvo je Maglaja i Bosne i Hercegovine.

- Islam je, braćo, cjelokupan ljudski život. Otkako se rodi, uči se ezan i ikamet, odmah se pozove na sedždu, pa do preseljenja na ahiret, kada se klanja dženaza i uči dova za spas i milost. Sve između toga je islam. Sačuvali smo islam i u najtežim danima. Allah nagrađuje svoje robove, pomoći će svima onima koji pomažu njegovu vjeru - poručio je tokom bajramskog vaza ef. Talić.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. Tokom hutbe ef. Hodžić je posebno naglasio važnost žrtvovanja i truda koji su nužna pretpostavka za postizanje svakog velikog cilja, a najznačajnije što možemo postići je Allahovo zadovoljstvo nama, Njegovim robovima.

- Mi koji vjerujemo u Gospodara svega Allaha Uzvišenog imamo još veći motiv da se trudimo i žrtvujemo i za dopuštene dunjalučke ciljeve, a naročito za ahiretske. Jer ćemo biti nagrađeni na oba svijeta - rekao je ef. Hodžić. 

- Kada oborimo svoje kurbane, sjetimo se spremnosti na žrtvu Ibrahima, a.s., sjetimo se odricanja Muhammeda, a.s., sjetimo se svih velikih ljudi koji su do uspjeha došli žrtvovanjem i trudom. Odredimo i mi svoje ciljeve kojima će biti zadovoljan naš Gospodar, Allah Uzvišeni i za njih se borimo i ne posustajmo. Bez truda i žrtve nema uspjeha vrijednog divljenja - dodao je Hodžić. 

Centralna svečanost održana je u Jusuf-pašinoj Kuršumlija džamiji. N. Bradarić

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.