ŽEPČE

Vozilo za ćeif i odlaske na kafu

Dijelove našao na otpadu u Zenici

Maglić: Gdje god dođe, Škoda plijeni pažnju. R. Agić

R. AGIĆ

13.8.2019

Vrijeme je kada na bh. cestama možemo vidjeti brojne marke najnovijih i najskupljih modela automobila koje jezde kroz našu zemlju na putu prema jugu. Bh. dijaspora uveliko je stigla u rodne krajeve, pa tako i u Žepče.

Iz evropskih gradova došli su uglavnom u najmodernijim luksuznim automobilima. Gradski parkinzi puni su poznatih marki popularnih četverotočkaša. U konkurenciji najskupljih i najmodernijih ipak jedan automobil ovih dana posebno plijeni pažnju svojim izgledom u Žepču.

Poklon kćerkama

Naime, majstor restauracije starih automobile, Žepčak Nezir Maglić, nakon nešto manje od dvije godine rada, stavio je u funkciju restauriranu Škodu 110 R kupe iz 1976. godine. Gotovo da su svi dijelovi ovog vozila, koje je našao na otpadu u Zenici, prošli kroz Maglićeve ruke. Na vozilu su novi mehanički sklopovi, motor je nanovo urađen, mjenjač prepakiran, trapovi kočnica, nijedan detalj na autu nije zanemaren.

Vozilo je registrirano 11. jula, nakon čega je ponovo izašlo na  bh. ceste. Gdje god dođe, Maglićeva Škoda plijeni pažnju izgledom. Ljudi ga pozdravljaju, auto fotografiraju. Do sada je Škoda  prešla 800 kilometara. Osim Žepčaka, mogli su je vidjeti i u nekoliko bh. gradova, a imala je i svoju prvu reli oldtajmer izložbu i vožnju u Sanskom Mostu.

Kako kaže, njegova Škoda trenutno je jedina koja je u voznom stanju. Imaju još dvije, jedna se radi u Širokom Brijegu, a jedna se nalazi u Bosanskoj Gradišci.

Auto je napravio kao poklon svojim kćerkama, naglašavajući kako je ovo auto samo „za ćeif, za kafe, za skupove“.

Od starog novo

Jedan je od samo nekoliko automehaničara u našoj zemlji koji se bavi adaptacijom starih automobila. Kaže da Škoda nije posljednji auto koji će restaurirati, jer iako je u penziji, sve dok mogne raditi i dok ga zdravlje služi, i dalje će od starog praviti novo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.