ZENICA

Dok se ne stvore uvjeti, naplata vinjetama se odgađa

Samo za tri zenička naselja i to Talića Brdo, Odmut i Jalija nedostaje oko 4.000 parking mjesta

Uklonjene postavljene table. D. Pašalić

Piše: D. PAŠALIĆ

15.8.2019

Vinjetni sistem naplate parking prostora u Zenici, ideja koja je zgrozila brojne građane jer bi se ionako mali broj parking prostora regulirao na ovaj način, ipak je prolongiran. Potvrdio nam je to Nisvet Hukić, direktor preduzeća JP “Parking servis”.

Priznali grešku

- Odluka nije stavljena van snage, već se samo odgađa primjena do stjecanja odgovarajućih uvjeta za primjenu, a koje će odrediti Gradsko vijeće Zenica – izjavio je Hukić.

Iako su u ovom preduzeću pokušali zaobići odluku Gradskog vijeća, koje je stavilo van snage kontroverznu Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima na području Zenice, postavljajući nove table i najavljujući novi sistem naplate od 1. avgusta, na kraju, ipak, priznaju grešku i čekaju upute vijećnika.

Tako su brojni Zeničani komentirali da je smiješno vidjeti kako radnici, nakon svega nekoliko dana, uklanjaju tek postavljene table s natpisom o vinjetnom sistemu naplate parkinga.

Malo mjesta

Podsjetimo, samo za tri zenička naselja i to Talića Brdo, Odmut i Jalija nedostaje oko 4.000 parking mjesta, zbog čega su građani bili dodatno razočarani što im se na ovaj način sužava ionako mali broj slobodnih parking mjesta.

Inače, u JP “Parking servis” su odlučili da, kada se i ako uvede ovaj sistem naplate parking prostora, fizičko lice ima pravo na jednu vinjetu, a pravno ili fizičko lice koje obavlja samostalnu djelatnost na najviše pet vinjeta.

Ostaje opcija

Vinjeta je naljepnica koju će koristiti stanari određenog kvarta. Pri tome građanima i dalje ostaje opcija korištenja rezerviranog parking mjesta pod određenim uvjetima. Predviđena je i mogućnost kupovine “gost-vinjete”, koja će važiti do mjesec.




Hukić: Odredba Gradskog vijeća. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.