TRADICIJE

Intenzivirane pripreme na obilježavanju 830. godišnjice Povelje Kulina bana

Dolazak u Zenicu najavili Željko Komšić i Šefik Džaferović

Piše: D. Pašalić

16.8.2019

Niz kulturno-historijskih događaja povodom "830 godina Povelje Kulina bana”. D. Pašalić

Forum građana Zenice intenzivno radi na pripremama obilježavanja manifestacije "830 godina Povelje Kulina bana”, koju tradicionalno organiziraju povodom godišnjice njenog potpisivanja.  

Prema riječima Faruka Kadruća, predsjednika Foruma građana, budući da je ove godine važan jubilej, pokroviteljstvo i podršku u realizaciji potvrdili su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović. 

- Nastojali smo ovu godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina bana obilježiti nizom kulturno-historijskih događaja. Centralna manifestacija će biti 29. avgusta u Parku Kulina bana, na kojoj očekujemo i članove Predsjedništva BiH - kazao je Kadrić, dodajući da su tokom cijele godine radili na pripremi manifestacije. 

- Tako će ove godine pojedini programi biti održani tokom septembra i oktobra. Naime, zajedno s Univerzitetom Zenica, organiziramo naučni skup - okrugli sto o temi "Šta je nama Kulin ban?" te promocija knjige "Kulin, veliki ban Bosne" rahmetli prof. dr. Saliha Jalimama - pojašnjava Kadrić. 

Prema riječima Vladimira Franjića, člana Foruma građana Zenica, Povelja Kulina bana, Bilinopoljska izjava i Ploča Velikog sudije Gradješe tri su najbitnija dokumenta u povijesti BiH.  

- Oni dokazuju da je u to doba Bosna bila samostalna, nezavisna i priznata. Od ta tri pečata bh. državnosti, dva su vezana za Zenicu, i to Bilinopoljska izjava te Ploča Velikog sudije Gradješe - kazao je Franjić, dodajući da su dobili podršku svih relevantnih faktora te Grada i kantona da naprave historijski park na Bilinom polju, koji treba biti međunarodni projekt.

Podsjetio je i na to da su prošle godine postavili tablu i napravili dvije-tri staze, a da ove godine planiraju uraditi još dvije staze. 

- Osim toga, na podlogu od jablaničkog granita postavit ćemo kopiju Povelje Kulina bana. Također, repliku Ploče Velikog sudije Gradješe, čiji se original nalazi u Muzeju Grada Zenice, planiramo postaviti u Park Kulina bana na Bilinom polju - poručio je on, ističući da će konačan izgled park dobiti tek po završetku međunarodnog konkursa i odabira najboljeg rješenja.

Na obilježavanje godišnjice u Zenici pozvana je i delegacija Grada Dubrovnika iz Hrvatske, u čijem se Državnom arhivu nalazi jedan od originala Povelje Kulina bana, a drugi u ruskom Sankt Peterburgu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.