MAGLAJ

Pobjednici Nikolić i Arsentijević

Predstavili se mladi i neafirmirani pjevači, njih 26 iz dvadesetak gradova i sedam zemalja

Najuspješniji izvođači narodne muzike. N. Bradarić

N. BRADARIĆ

19.8.2019

Stefan Nikolić iz Beograda i Irina Arsentijević iz Šimanovaca pobjednici su 48. festivala „Studentsko ljeto“, jednog od najstarijih u regionu.

Koliko Maglajlijama znači festival, pokazali su svojim prisustvom u sportskoj dvorani, a više od 2.000 ljubitelja dobre narodne i zabavne muzike pratilo je obje večeri.





Nova iskustva


Mladi i neafirmirani pjevači, njih 26 iz dvadesetak gradova i sedam zemalja, predstavili su se publici koja ih je podržala toplim aplauzima. Najbolji iz Maglaja su otišli s osvojenim nagradama koje bi im mogle pomoći u daljnjem bavljenju muzikom, ali svi su bogatiji za nova prijateljstva i iskustva.

Na kraju večeri izvođača narodne muzike, prema glasovima publike, najuspješniji su bili Esma Sultanić iz Konjica, Mirza Karabegović iz Maglaja i Hafsa Džalisi (Jalisi) iz Londona. Dodijeljena je i nagrada „Selver Pašić“ za najbolju interpretaciju sevdalinke. Nagrada je otišla u Brezu, a dobio ju je Adnan Solak.

Prema ocjenama žirija novinara, prvu nagradu osvojila je Esma Sultanić, Ivana Stojanovska iz Skoplja osvojila je drugu, a treću Namik Husnić iz Mostara.

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, prvu nagradu uručio je Beograđaninu Stefanu Nikoliću, drugu Zorani Iđuški iz Sombora, treću Maglajliji Mirzi Karabegoviću.



Vrhunske izvedbe


I večer interpretatora zabavne muzike bila je u znaku vrhunskih izvedbi. Publika je najviše glasova dala Maglajliji Seidu Alispahiću, a slijede Medina Ganibegović iz Bosanskog Petrovca i Martina Mitrevska iz Skopja. Žiri novinara prvu nagradu dodijelio je Splićaninu Tomislavu Mariću, drugu Martini Mitrevskoj iz Skoplja, a treću Strahinji Živanoviću iz Brusa.

Nagrade stručnog žirija otišle su gošći iz Šimanovaca Irini Arsentijević, druga nagrada Isaku Šabanoviću iz Bijelog Polja, a treće mjesto osvojila je Zeničanka Melani Marijanac.



Fantastičan orkestar

- Rijetki su festivali kao maglajski, da imaju fantastičan orkestar na sceni koji prati mlade pjevače. Sada je sve svedeno na savremene tehnologije, a ovako se čuje pravi kvalitet - rekao je muzički stručnjak Jovan Adamov iz Novog Sada koji je uz festival više od četiri decenije.



Najbolji u zabavnoj muzici. N. Bradarić

Gosti Jakupović i Tržan

Mostarac Adnan Jakupović bio je gost prve festivalske večeri, a druge regionalna zvijezda Goca Tržan. Maglajlije su uživale u njihovim nastupima i uglas pjevale zajedno s njima.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.