MAGLAJ Završen 48. internacionalni festival „Studentsko ljeto“

Pobjednici Nikolić i Arsentijević

Predstavili se mladi i neafirmirani pjevači, njih 26 iz dvadesetak gradova i sedam zemalja

N. BRADARIĆ
19.08.2019 12:33

Najuspješniji izvođači narodne muzike

Foto: N. Bradarić

Stefan Nikolić iz Beograda i Irina Arsentijević iz Šimanovaca pobjednici su 48. festivala „Studentsko ljeto“, jednog od najstarijih u regionu.

Koliko Maglajlijama znači festival, pokazali su svojim prisustvom u sportskoj dvorani, a više od 2.000 ljubitelja dobre narodne i zabavne muzike pratilo je obje večeri.

Nova iskustva

Mladi i neafirmirani pjevači, njih 26 iz dvadesetak gradova i sedam zemalja, predstavili su se publici koja ih je podržala toplim aplauzima. Najbolji iz Maglaja su otišli s osvojenim nagradama koje bi im mogle pomoći u daljnjem bavljenju muzikom, ali svi su bogatiji za nova prijateljstva i iskustva.

Na kraju večeri izvođača narodne muzike, prema glasovima publike, najuspješniji su bili Esma Sultanić iz Konjica, Mirza Karabegović iz Maglaja i Hafsa Džalisi (Jalisi) iz Londona. Dodijeljena je i nagrada „Selver Pašić“ za najbolju interpretaciju sevdalinke. Nagrada je otišla u Brezu, a dobio ju je Adnan Solak.

Prema ocjenama žirija novinara, prvu nagradu osvojila je Esma Sultanić, Ivana Stojanovska iz Skoplja osvojila je drugu, a treću Namik Husnić iz Mostara.

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, prvu nagradu uručio je Beograđaninu Stefanu Nikoliću, drugu Zorani Iđuški iz Sombora, treću Maglajliji Mirzi Karabegoviću.

Vrhunske izvedbe

I večer interpretatora zabavne muzike bila je u znaku vrhunskih izvedbi. Publika je najviše glasova dala Maglajliji Seidu Alispahiću, a slijede Medina Ganibegović iz Bosanskog Petrovca i Martina Mitrevska iz Skopja. Žiri novinara prvu nagradu dodijelio je Splićaninu Tomislavu Mariću, drugu Martini Mitrevskoj iz Skoplja, a treću Strahinji Živanoviću iz Brusa.

Nagrade stručnog žirija otišle su gošći iz Šimanovaca Irini Arsentijević, druga nagrada Isaku Šabanoviću iz Bijelog Polja, a treće mjesto osvojila je Zeničanka Melani Marijanac.

Fantastičan orkestar

- Rijetki su festivali kao maglajski, da imaju fantastičan orkestar na sceni koji prati mlade pjevače. Sada je sve svedeno na savremene tehnologije, a ovako se čuje pravi kvalitet - rekao je muzički stručnjak Jovan Adamov iz Novog Sada koji je uz festival više od četiri decenije.

  •  Najbolji u zabavnoj muzici
    Najbolji u zabavnoj muzici Foto: N. Bradarić

Gosti Jakupović i Tržan

Mostarac Adnan Jakupović bio je gost prve festivalske večeri, a druge regionalna zvijezda Goca Tržan. Maglajlije su uživale u njihovim nastupima i uglas pjevale zajedno s njima.

Komentari

NA VRH