NEMAR NADLEŽNIH

Zavidovići: Propada stara općinska zgrada, situacija izmakla kontroli, prijeti zaraza

Dosadašnji domar otišao u penziju, niko ne čisti

Stara zgrada općine. A. Memišević

Piše: A. Memišević

20.8.2019

Atraktivna lokacija nekadašnjeg objekta općine Zavidovići, dvospratne zgrade, s tridesetak kancelarija i salom za sastanke, u samom centru grada u Zavidovićima očigledno nikome nije zanimljiva.

Već duže vrijeme u Zavidovićima je prisutan problem održavanja i osiguranja objekta poznatog kao „stara zgrada općine“. 

Odavno je poznato da u taj objekt u svako doba dana dolazi, kako kažu građani, "ko treba i ne treba". Bez ikakvog nadzora, održavanja i samo zahvaljujući nekoliko odgovornih korisnika, do sada se nije dogodio ozbiljniji problem, ako se izuzmu česta obijanja kancelarija.   

Naime, otkad je, osamdesetih godina, općinska administracija odselila u sadašnju zgradu Općine, a kancelarijski prostor se počeo izdavati različitim udruženjima građana, političkim strankama i drugim organizacijama, počelo je i njeno propadanje.

Da je situacija alarmantna, ukazali su vlasnik jednog dijela prostora Crveni križ i korisnici mjesnih zajednica "Klek" i "Asim Čamdžić". 

- Situacija je izmakla kontroli. Dosadašnji domar koji je i donekle održavao red u zgradi, otišao je u penziju. Niko ne čisti, ne održava instalacije, a zgrada je skoro danonoćno otvorena i u nju ulazi ko stigne. Obratili smo se općinskim vlastima jer se plašimo za sigurnost, kako nas tako i imovine. Plašimo se i zaraze - kazao je Nijaz Mačak, sekretar Crvenog križa.

Mulahalilović i Mačak. A. Memišević

Amira Mulahalilović, sekretar u mjesnim zajednicama "Klek" i "Asim Čamdžić", ogorčena je na nebrigu i one koji koriste prostorije.

- Čak i povremeni dolazak u kancelarijski prostor, ne znači da se ne treba održavati zgrada. Toaleti, krov, hodnici, u katastrofalnom su stanju. Jedan dio prostorija je prazan i propada. A nama koji smo tu svakodnevno nema ko da pomogne - istakla je Mulahalilović.

Dopisi i obraćanja Općini Zavidovići do sada nisu urodila plodom. Odgovor koji su korisnici prostorija dobili je da je Općina zainteresirana da pomogne u okviru površine vlasništva prostorija. Spominje se instaliranje interfona i videonadzora, ali za sada je sve na obećanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.