ZENICA

Spas preduzeća ili produženje agonije "Zenicatransa"?

Predložena prodaja nekadašnjeg prijevozničkog giganta, danas firme u rasulu

Danas vijećnici o sudbini "Zenicatransa". Arhiv

D. Pašalić

27.8.2019

Sudbina preduzeća "Zenicatrans", osnovanog 1958. godine, bit će poznata na današnjoj sjednici Gradskog vijeća (GV), kada će se vijećnici izjašnjavati o prijedlogu da se nekadašnji prijevoznički gigant, danas firma u rasulu, proda. 



Najbolje rješenje

Predložio je to Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, koji smatra da bi prodaja većinskog paketa dionica Grada Zenica u "Zenicatransu" bilo najbolje rješenje.

- Provođenje procedura prodaje većinskog paketa dionica treba rezultirati uvođenjem novih organizacijskih rješenja u segmentu upravljanja preduzećem, novim investicijama u sredstva rada i podizanjem kvaliteta usluga javnog prijevoza osoba u gradskom i prigradskom saobraćaju - smatra Kasumović.

S druge strane, Sead Kotorić, zamjenik predsjednika Sindikata "Zenicatransa", oštro se protivi ovoj ideji, najavljujući da će se Sindikat svim silama suprotstaviti prodaji firme.

- Firma mora ostati onakva kakva jeste. Neka gradonačelnik prodaje svoju ćaćevinu u Gornjem Vakufu, a ne ono što su naši očevi i djedovi pravili. Treba se riješiti Nadzornog odbora, da GV preuzme obavezu za rješenje stanje, potpišu reprogram, obnove vozni park i preduzeće će biti ponos, a ne problem grada – smatra Kotorić, dodajući da je dug preduzeća, bez kamata, 5,5 miliona maraka.

Međutim, osim što "Zenicatrans" grca u dugovima, uništene su kantonalne i federalne linije, izgubljeni poslovi sa "ArcelorMittalom" i "Preventom", konkursi za vozače uzaludno se raspisuju, a stanje autobusa je katastrofalno. 



 


Produženje agonije

I dok u Sindikatu po svaku cijenu žele spriječiti prodaju firme, pred vijećnicima je danas važna odluka kako spasitii preduzeće koje je othranilo brojne porodice u gradu čelika.

Kako saznajemo, većina vijećnika u Gradskom vijeću danas neće podržati prodaju preduzeća. 



Kasumović gubi ingerencije nad preduzećima

Kotorić ima saznanja da će Gradsko vijeće uskoro oduzeti ingerencije gradonačelniku Kasumoviću koje ima nad javnim preduzećima i ustanovama na području grada.

- Onda neće više on određivati ko će biti u Nadzornom odboru, nego vijeće. Tada će se i firma vratiti u normalu – smatra Kotorić.

Vijećnici će danas diskutirati i o izgradnji HE "Janjići" na rijeci Bosni, izgradnji saobraćajnice za priključenje autoputa Koridor 5C na petlji "Zenica-sjever", izgradnji raskrsnice s kružnim tokom na putu M-17 sa spojem Autoceste i GGM-a u Perinom Hanu, imenovanju Gradskog pravobranioca, istupanju Grada Zenica iz Saveza općina i gradova FBiH, izgradnji pješačkog prijelaza izvan nivoa kolovoza u naselju Nemila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.