KOMORATI

Nakon blokade računa: Zenički rudari obustavili proizvodnju u svim pogonima, u ponedjeljak sastanak u Vladi FBiH

Piše: D. Pa.

6.9.2019

RMU Zenica: Obustava proizvodnje u svim pogonima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Račun Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, zbog obračunatih, ali neuplaćenih doprinosa, blokiran je od 29. avgusta. 

Zbog novonastale situacije, zenički komorati svih pogona danas su izrazili neposluh, odnosno obustavili su proizvodnju u svim jamama. 

Ovu informaciju potvrdio nam je Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata zeničkog rudnika. 

- Zenički rudari obustavili su proizvodnju u svim pogonima - kazao nam je Vardo. 

Povodom blokiranog računa, u Zenici je boravio i Sinan Husić, predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH, koji je najavio da je ovaj sindikat, a sve zbog aktuelnog stanja u rudnicima Zenica i Breza (u oba rudnika je blokiran račun), najavio štrajk u njima za 13. septembar. Tom prilikom potpisan je sporazum o obavljanju minimalnih poslova tokom štrajka.  

Dodao je da rudari neće strepiti ni dan hoće li plaća biti ispoštovana.

- Bezuvjetno zahtijevamo sigurnu egzistenciju u skladu s važećim aktima koji su na snazi - kazao je Husić. 

U ponedjeljak će biti održan sastanak u Vladi FBiH, ako tada ne dođe do deblokiranja računa, doći će do protesta ispred Vlade FBiH u utorak.

- Ko god misli da od rudnika napravi kladionice, to nećemo dozvoliti - poručio je danas Zuhdija Tokić u ime Rudnika Kreka.

- Rudari jedini u državi znaju kad treba popustiti, a kada zapamtiti. Sada je vrijeme da zapnemo. Ukoliko ne dođe do bezuvjetne blokade i poštovanja Kolektivnog ugovora, vidimo se ispred Vlade Federacije. Ostajemo dok se ne ispune uvjeti, a ne 10 minuta. Danas su ovdje svih sedam sindikalnih organizacija i ovo nije samo Zenica - kazao je Tokić.

Nakon obraćanja te davanja uputa rudarima, završeno je okupljanje u Zenici s kojeg je poslana jedinstvena poruka da će radnički neposluh trajati sve dok se ne ispoštuje Kolektivni ugovor, a za 10. septembar najavili su skup ispred Vlade Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.