SVEČANOSTI

Polaganjem cvijeća i kulturno-sportskim događajima obilježen Dan općine Zavidovići

Za slobodu grada i BiH život dalo 1.115 građana

Ar. M. / Avaz.ba

15.9.2019

Svečanosti u Zavidovićima. A. Mujkić

Oslobađanjem Blizne 15. septembra 1995. godine, u potpunosti je oslobođena teritorija općine Zavidovići. Za slobodu grada i BiH život je dalo 1.115 građana. Pohod na mjesto bitke organiziran je uz učešće bivših saboraca i njihovih komandanata.

U povodu Dana općine, protekla četiri dana održan je cijeli niz aktivnosti, kulturno-zabavnih sadržaja, sportskih događaja, ali i historijskih podsjetnika na tradiciju zavidovićkog kraja.

Brojne delagacije položile su cvijeće na gradska spomen-obilježja, gdje je održan i historijski čas, dok je u Centru za kulturu održana svečana sjednica Općinskog vijeća, nakon čega su promovirane knjige „Zavidovići kroz historiju“ IV i V dio, autora Jusufa H. Mujkića.

U holu Centra za kulturu postavljena je izložba kulturno-historijskog naslijeđa općine Zavidovići. Eksponati su nekoliko godina prikupljani u saradnji s građanima i predstavljaju bogatu zbirku koja je simbol jednog vremena i ljudi.

Svoj doprinos Danu općine dali su i likovni umjetnici postavivši svoja djela, koja se još mogu pogledati.

U pothodniku je postavljena izložba starih fotografija Zavidovića. Svečano je otvoren i sportski poligon za dvije srednje škole, Gimnaziju „Rizah Odžečkić“ i Mješovitu srednju školu, a u organizaciji nekoliko udruženja žena, u danima vikenda održana je izložba domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Kada su u pitanju sportski događaji, održani su turniri u Rujnici, turnir u golfu „Zavidovići Open“, zatim u sjedećoj odbojci „Zavidovići – Open 2019“ te turnir u muškoj odbojci.

Za ponedjeljak je najavljeno svečano otkrivanje spomenika poginulim borcima jedinice „Crni labudovi“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.