SAZNAJEMO Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i danas češlja ovu ustanovu

Nakon što se ucrvalo 3,5 tona mesa: Inspektori traže krivca za neviđeni javašluk u Zenici

Tona mesa bačena u rijeku kod Žepča, dok je 2,5 tona zakopano na deponiji smeća kod Mošćanice

D. Pašalić / Avaz.ba
18.09.2019 13:59

Nakon pisanja “Dnevnog avaza” da je ljudskom greškom, odnosno odlukom direktora Kemala Efendića Javna ustanova Dom za stara lica Zenica izgubila 3,5 tona doniranog kurbanskog mesa, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i danas češlja ovu ustanovu, saznaje “Avaz”. 

Detaljno provjeravamo

Naime, veterinarski inspektori provjeravaju šta se dogodilo s doniranim kurbanskim mesom te utvrđuju koliko se, zapravo, mesa pokvarilo. Također, inspekcija istražuje i na koji način je, kao i gdje pokvareno meso zbrinuto.

⁃ Za slučaj smo saznali iz vašeg upita, nakon čega smo odmah uputili inspektore na teren. Direktora jučer nije bilo, pa su danas nastavljene aktivnosti. Sve detaljno provjeravamo - kazala je za “Avaz” Mirsada Silajdžić, direktorica kantonalne inspekcije.

Podsjetimo, kako je pisao “Avaz”, dugogodišnja je praksa Doma da plaća skladištenje doniranog mesa jer nemaju svoje hladnjače. No, takvu je praksu odlučio prekinuti novi direktor Efendić, koji je pronašao drugu hladnjaču u Gorici kod Zenice u kojoj se na kraju meso i pokvarilo. Tamo je meso prenoćilo, a potom je prevezeno u Žepče, međutim, u međuvremenu se ucrvalo.

Zatim je donesena šokantna odluka, pa se, navodno, tona mesa bacila u rijeku kod Žepča, a čak 2,5 tona zatrpano je na deponiji smeća kod Mošćanice. Ovu lokaciju posjetili smo jučer i uvjerili se da je meso zatrpano.

Povodom ovog šokantnog slučaja, kontaktirali smo direktora Efendića, koji nije želio previše govoriti o slučaju. Ali nije demantirao naša saznanja, nego je pokušao cijelu stvar zataškati.

- Nemam saznanja o tome, mogu provjeriti i provesti istragu - rekao nam je Efendić, dodajući da su im građani, Islamska zajednica i Zeleni polumjesec donirali velike količine mesa za Bajram.

On je jučer bio nedostupan na mobitel, a već dva dana čekamo odgovor na upit koji smo poslali. Kako saznajemo, u cijeli slučaj uključit će se i Tužilaštvo ZDK. 

Posebno je alarmantno što je među 3,5 tona pokvarenog mesa bile junetina i bravetina, a uzme li se u obzir da je prosječna cijena kilograma mesa deset maraka, ovoj ustanovi naneseno je oko 40.000 KM štete.

Javnost ogorčena

Hoće li Efendić priznati grešku i podnijeti ostavku, koju traži i ogorčena javnost, ili će to učiniti Nadzorni odbor ustanove, čiji je član bio upravo Efendić i to u vrijeme kada se glasalo da on bude direktor, ostaje da se vidi.

Komentari

NA VRH