18. SEPTEMBAR “Grb Maglaja“ uručen dr. Salimu Ibrahimefendiću

Svečano obilježen Dan općine Maglaj

U programu su nastupili članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj i učenici i nastavnici Osnovne škole „Maglaj“, a izveden je i performans „Volim Maglaj“

N. Br.
18.09.2019 15:29

Dobitnici općinskih priznanja

Foto: N. Br.

Zaslužnim pojedincima i kolektivima za razvoj i promociju grada Maglaj se i ove godine odužio nagradama i priznanjima. Povodom Dana općine, 18. septembra, održana je svečana akademija na kojoj je dodijeljeno 11 javnih priznanja i nagrada. Simboličnu nagradu dobila je i Amna Muhamedović, zlatna studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu, prva u historiji s prosjekom 10.

Njegovih 611 godina, koliko je prošlo otkako se Maglaj zvanično po imenu spominje u pisanim dokumentima, odnosno povelji ugarskog kralja Sigismunda koji je zapisao “Sub castro nostro Maglay”, svrstava ovaj grad među najstarije u Bosni i Hercegovini. 

Ove godine najviše općinsko priznanje „Grb Maglaja“ dobio je doktor Salim Ibrahimefendić, a za počasnog građanina proglašen je doktor Šefkija Botonjić. 

„Plaketa Maglaja“ pripala je novinaru u penziji Hajdaru Arifagiću i Mješovitoj srednjoj školi Maglaj, a Škola rukometa RK „Maglaj“, koja je iznjedrila brojne talentirane rukometaše, dobila je „Zahvalnicu Maglaja“. 

Odlukom Općinskog vijeća priznanje „Maglajska lenta“ dobili su Himzo Bašić-Trošo, nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“, i Mensura Smajić. Prvi put dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima za aktivizam u mjesnim zajednicama. Ta priznanja dobili su Mustafa Bešić iz Domislice, Zijad Hrnjičić iz Jablanice, Meho Kovačević na prijedlog MZ Oruče te Mustafa Mašić, također iz Oruča.

U programu su nastupili članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj i učenici i nastavnici Osnovne škole „Maglaj“, a izveden je i performans „Volim Maglaj“. Inače, prije same svečane akademije položeno je cvijeće na centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana te biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića. 

Komentari

NA VRH