MAGLAJ

100 godina Čabrine kafane

Mjesto okupljanja već cijelo stoljeće

Okupile su se brojne Maglajlije. N. Bradarić

N. Bradarić

21.9.2019

Maglaj je ovih dana i u znaku manifestacije „Dani Čabrine kafane“, a u čast obilježavanja 100 godina postojanja ovog kulturno-historijskog objekta, jednog od maglajskih brendova. Projekt „Dani Čabrine kafane“ potpisuje Udruženje mladih „Sub castro nostro - Pod našom tvrđavom“ u saradnji s Općinom.

Zaraditi penziju

- Naša je obaveza da čuvamo tradiciju Maglaja, to su i Čabrina kafana, Gradina, Jusuf-pašina džamija Kuršumlija, Delibegov han i Uzeirbegov konak - rekao je Admir Ahmetbegović, predsjednik Udruženja. 

Priča o Čabrinoj kafani počinje daleke 1919. godine, kada se iz Pešte, nakon Prvog svjetskog rata, vratio Husein Obralić, koji je svojim gostima servirao kafu u fildžanima. Već 100 godina ovo je mjesto gdje se uz dobru kafu, čaj ili limunadu razmjenjuju svakodnevne priče, provodi vrijeme uz partiju šaha, domina i tavle, vode rasprave o domaćim i svjetskim temama, „ruše“ vlade, smjenjuju ministri ili selektori.

Huseina Obralića Čabru naslijedio je sin Mehmed, koji je vodio kafanu do 1988. godine. Nakon njega, kafanu preuzima sin Muhamed, koji je, nažalost, poginuo 1992. godine. Nakon rata i obnove, kafanu ponovno otvara Huseinova unuka Seka Pap.

- Ko će mene naslijediti, trenutno ne znam. Ni sama nisam pomislila da ću nekada raditi u kafani, a evo radim. Nadam se da ću ovdje zaraditi penziju - ispričala nam je Seka, a njen brat Esad Obralić pohvalio je ideju mladih i njihov entuzijazam.

Priča o očuvanju stogodišnje porodične tradicije počela je još prošle godine kada je Čabrinoj kafani dodijeljeno najveće općinsko priznanje „Grb Maglaja“.

„Dane Čabrine kafane“ otvorio je Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik.


Emotivan čin

Vrlo emotivan bio je čin otkrivanja velike zidne slike s motivima Starog grada, Čabrine kafane, Huseina, Mehmeda i Muhameda Obralića, rad akademskog slikara Fuada Čičkušića. Prisutni su mogli uživati u lijepim sevdalinkama koje su izvele Esma Salkanović i Ena Blitović, nastupu članova KUD-a „Novi Šeher“ te stihovima Vahida Mahmutagića i Lamije Salkić. 

Bogata gastro ponuda

Bogatu gastro ponudu pripremile su članice Udruženja „Cicmanke“ iz Novog Šehera, a vruće lepine vlasnik pekare „Elma“ Amir Burejić.

Na kraju, prisutni su imali priliku pogledati izložbu fotografija u Čabrinoj kafani te uživati u tradicionalnoj kafi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.