ZENICA

Podržana odluka o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina

Za odluku glasalo 18 zastupnika, deset bilo protiv, pet bilo suzdržanih

Sa današnje sjednice Skupštine ZDK. D. Jurišić

Piše: D. Pašalić / Avaz. ba

30.9.2019

Sa današnje sjednice Skupštine ZDK. D. Jurišić

Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) zastupnici su usvojili Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i zahvata. Za odluku je glasalo 18 zastupnika, deset je bilo protiv, dok ih je pet bilo suzdržanih.  

Ova tačka dnevnog reda izazvala je najviše polemike, a ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline ZDK, zaključkom od ranijih sjednica Skupštine, zaduženo je da uredi ovu oblast i omogući privremeno priključivanje takvih objekata na komunalnu infrastrukturu, do ishodovanja odobrenja za građenje.

Mladen Simić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK, smatra da je pravni osnov za donošenje odluke upitan, te da se time stvara pravna anarhija. Klub SDP-a, najavio je Simić, iskoristit će sve pravne mehanizme da ova odluka ipak ne zaživi jer, po njemu, nije dobra za građane ZDK.

S druge strane, Ramo Isak (A-SDA) smatra da je cilj donošenja ovog dokumenta da se građanima olakša pristup na struju, vodu i druge komunalne priključke.

Skupština je prihvatila i Informaciju o nevladinom sektoru u ZDK za 2018. godinu, kao i Informaciju o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, kao i Informaciju o stanju zapošljavanja na području ZDK za prošlu godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć, te Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva za 2018. godinu, a Izvještaji o radu Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva primljeni su k znanju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.