ŠKOLE Posao koji se radi srcem

Svjetski dan učitelja: U Maglaju održana svečana akademija

Odgoju je potrebno posvetiti više pažnje

N. Br. / Avaz.ba
04.10.2019 14:32

Svečana akademija u Maglaju

Foto: N. Br.

Svjetskog dan učitelja, sinadikalne organizacije i menadžmenti pet osnovnih i srednjih škola sa područja općine Maglaj zajednički su organizovali svečanu akademiju. 

Akademija je imala svečarski karakter, ali je još jednom naglašena važnost uloge prosvjetnih radnika. Čini se da nikada kao danas, u vremenu punom izazova, nije bilo teže biti prosvjetni radnik i nositi odgovornost odgoja i obrazovanja djece i mladih. 

- Škole su danas prije svega obrazovne ustanove, a odgoju je potrebno posvetiti više pažnje nego ranije. To je moje iskustvo - misli profesor Mirza Ahmetović. 

Profesorica matematike Jasminka Šehić je rekla da je biti učitelj decenijama nosilo puno veću odgovornost, nego cijenjenost. 

- Ovaj posao dobro mogu raditi samo oni koji ga rade srcem i kojima plata nije u prvom planu - rekla je. 

Penzionisani prosvjetni radnici uvijek se rado sjećaju decenija provedenih u učionici među učenicima. 

- Sjećam se mnogih generacija, tako mi je drago doći u općinu, Dom zdravlja ili druge ustanove i vidjeti svoje nekadašnje učenike, kako su obrazovani i odgojeni mladi ljudi. Ne treba mi veće zadovoljstvo - otkrila nam je nastavnica matematike u penziji Sadeta Mehinagić.

Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili predstavnici vlasti, sindikata te menadžmenta škola. 

- Moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana učitelja je 'Mladi nastavnici kao budućnost profesije'. Mladima profesorima, nastavnicima i učiteljima treba svaka vrsta pomoći te stručna usavršavanja gdje će sticata nova znanja, metode i vještine za bolji i kvalitetniji rad za mladim generacijama - rekao je Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK. 

Prosvjetni radnici i uposlenici škola koji su u posljednjih godinu dana otišli u zasluženu penziju su nagrađeni, i to Gordana Balihodžić iz Osnovne škole „Maglaj“, Muradija Herceg iz Gimnazije „Edhem Mulabdić“ te Fuad Herceg iz Osnovne škole „Novi Šeher“. Na svečanoj akademiji svoj talenat ali i ono što su ih naučili njihovi nastvanici i nastavnice predstavili su Džejla Omerović, Sara Osmanhodžić, Ena Blitović, Esma Salkanović, Dijana i Deana Beganović, Faruk Skejić te članovi Orkestra Paralelne osnove muzičke škole Maglaj. 

Selvedin Šatorović, predsjednik saveza samostalnih sindikata BiH, koji je prisustvovao akademiji u Maglaju, je rekao da vlasti u Bosni i Hercegovini ulaganje u obrazovanje posmatraju kao trošak, a ne kao ulaganje u budućnost. 

- Izlaz iz ove situacije desit će se onog momenta kada se obrazovanje postavi kao ključni prioritet države, kada prosvjetni radnici budu u centru pažnje, kada se svi reformski procesi budu radili ne u cilju ušteda, nego u cilju poboljšavanja obrazovanog sistema. Onda možemo očekvati pozitivnije rezultate - dodao je Šatorović.  

Komentari

NA VRH