PROJEKTI

Pomoć ugroženima njihov je cilj

Trenutno smo u fazi nabavke motornih sanki, terenskog vozila, kaže Serdarević

Bit će opremljeni i za spašavanje sa visina. D. Pašalić

D. Pašalić

7.10.2019

Dok  još uvijek mnogi pamte nezapamćenu katastrofu i posljedice prirodne katastrofe iz majskih poplava 2014. godine, Grad Zenica detaljno je analizirao stanje i za sada jedini povukao konkretne poteze te donio odluku da prvi u Bosni i Hercegovini formira Samostalnu službu za zaštitu i spašavanje.

Određena namjena

Prema riječima Midhata Serdarevića, pomoćnika gradonačelnika za civilnu zaštitu, Služba je formirana iz tri udruženja i ima 37 članova.

- Samostalna služba formirana je tako da možemo upravljati, opremati, edukovati i uvježbavati službu da služi namjeni za koju je određena, a to je spašavanje sa visina,  na vodi i pod vodom i zaštiti od požara - kaže Serdarević.

Serdarević: Stalna nadogradnja. Avaz

Ističe da su za sada opremljeni sa nekih 80 odsto, a da je preostalo da, najkasnije do kraja godine stigne i preostali dio opreme kada će biti u punoj snazi i kapacitetu. 

- Trenutno smo u fazi nabavke motornih sanki, terenskog vozila i ostalih potrebnih vozila za uže specijalnosti.  Stalno ćemo se nadograđivati i opremati - najavljuje Serdarević.

Najsavremenija oprema kojom raspolaže jedinstvena Služba u BiH, ali i njeno certificirano i obučeno ljudstvo, neće biti na raspolaganju samo Zeničanima, nego svim građanima u našoj zemlji.


Na raspolaganju

- Nismo zatvoreni sistem, naprotiv. Kada i ukoliko bude neka druga lokalna zajednica ili viši nivoi vlasti zatražili naš angažman u slučaju potrebe, svakako da smo im na raspolaganju. To je, zapravo, i svrha, odnosno načelo solidarnosti. Imamo odgovor za svaku nepriliku – ističe Serdarević.

Do sada su u Službi nabavili kombi, motorni čamac, plovna vozila i vozilo za gašenje požara.

Planirani zadaci

Okosnicu Službe čine ljudi koji dolaze iz nekoliko udruženja koja se bave spašavanjem na vodi, od požara i sa visina.

Članovi službe će obavljati zadatke iz oblasti zaštite i spašavanja u toku provođenja hitnih mjera, ali i po potrebi preventivno, odnosno ukoliko se ukaže potreba u smislu traženja nestalih ili potraga za utopljenicima, zametenim u snijegu i slično.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.