SVEČANOSTI

Rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić: Naša vizija je privlačenje studenata

Na današnjoj akademiji uručena dva počasna doktorata

Nagrade uručene najboljim studentima. D. Jurišić

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

29.10.2019

Nagrade uručene najboljim studentima - Avaz
Nagrade uručene najboljim studentima - Avaz
Nagrade uručene najboljim studentima - Avaz
Nagrade uručene najboljim studentima - Avaz
Nagrade uručene najboljim studentima - Avaz
+5

Svečanom akademijom u pozorištu, kojoj su prisustvovali rektori svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovni, predstavnici univerziteta iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, kao i brojni ambasadori i predstavnici vlasti, privrede i vjerskih zajednica, Univerzitet u Zenici obilježio je 60 godina visokog obrazovanja u gradu čelika.


Ključni problemi

Prema riječima rektora Damira Kukića, ovo je značajan dan za Univerzitet, a samom akademijom željeli su dati prednost i istaknuti značaj šta su to, ustvari, njihovi studenti uradili u proteklom periodu. Kukić je u svom obraćanju govorio o problemima s kojima se suočava visoko obrazovanje, ali i Univerzitet u Zenici.

- Ključni su problemi, odnosno ono što opterećuje kompletno bh. društvo - loša demografska situacija i socijalno-ekonomsko stanje, mladi napuštaju BiH, ali i čitav region. Odlaze tamo gdje mogu ostvariti svoje ambicije, ostvariti ljepšu i prosperitetniju buudćnost - kaže Kukić.

Ističe da su se u protekle dvije godine uspijevali nositi s ovim problemom, i to otvaranjem atraktivnih studija, te da su uspjeli zaustaviti trend opadanja, ali je zabrinjavajuće što će se on nastaviti.

- Odliv mozgova i potencijala je problem s kojima se ni razvijenije zemlje ne mogu nositi. Nažalost, mi ne možemo sami rješavati taj problem - rekao je Kukić.

Na upit planiraju li približiti i modernizirati visoko obrazovanje na Univerzitetu u Zenici, Kukić je prezentirao viziju daljnjeg rada.

Studijski programi

- Budućnost koja je počela - online studiranje su projekti o kojima već razmišljamo, barem na nivou drugog ciklusa, ali i kada su u pitanju studijski programi na prvom ciklusu. Otvaranje studijskih programa na stranim jezicima, prvenstveno na engleskom, privlačenje studenata iz različitih dijelova Evrope, naše su vizije. To je ono što planiramo u narednom periodu - najavio je Kukić, dodavši da će prvenstveno biti orijentirani na Bliski istok, Indoneziju, Indiju, Kinu, Tursku…

Na svečanoj akademiji uručena su dva počasna doktorata te nagrade studentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.