ZENICA

Prolongirano osnivanje kantonalnog preduzeća “Park prirode Tajan”

Usvojena informacija o stanju privrede za prošlu i pretprošlu godinu

Sa sjednice: Riješiti problem Penzionerskog doma sa stacionarom. D. Jurišić

D. Pašalić

29.10.2019

Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona najviše pažnje i diskusije izazvala je inicijativa zastupnika Rifata Delića (SDP) za osnivanje kantonalnog preduzeća „Park prirode Tajan“ i izmjene i dopune Zakona o proglašenju spomenika prirode „Tajan“.

Nakon diskusije odlučeno je da se prolongira do kraja godine.

Poticajne mjere

Vijećnici su u nastavku sjednice usvojili informacije o stanju privrede na području ZDK za 2017. i 2018. godinu, a usvojene su i informacije o realiziranju poticajnih mjera Vlade o konsecijama na vodama za prošlu godinu.

Istječe ugovor

Jednoglasno je usvojen i izvještaj o radu Penzionerskog doma sa stacionarom ZDK za prošlu godinu, ali i data podrška trajnom rješavanju pitanja smještaja.

- Za nepunu godinu istječe ugovor o ustupanju objekta od vlasnika, Federalne zavoda PIO/MIO. Tražimo da se Vlada dodatno angažira u iznalaženju trajnog rješenja za 160 štićenika i 54 djelatnika, da ne bi završili na ulici – rekao je Damir Jukić, direktor Penzionerskog doma, vjerujući da do toga neće doći.


Haotično stanje u ŠPD-u

Zastupnik Ramo Isak (A-SDA) otvoreno je poručio da se treba stati ukraj kriminalu u Šumsko-privrednom društvu, gdje je, tvrdi, stanje haotično i katastrofalno.

- Ljudi se primaju, proizvode se nepotrebna nova radna mjesta, a poslovanje je negativno. Sijeku šumu koju nisu sadili, a posluju negativno. To je nemoguće! Tome treba stati ukraj. Ako mala pilana može poslovati pozitivno, mora uspijevati i ŠPD - rekao je Isak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.