ZENICA

Eskalirale demonstracije, timovi MUP-a ZDK spriječili napad na zgradu Centra za obuku policijskih službenika

U pokaznoj vježbi učestvovalo 250 odlično pripremljenih pripadnika Jedinice za javni red i mir te Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

30.10.2019

Pokazna vježba - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Mirne demonstracije ispred moderne zgrade Centra za obuku policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje su eskalirale pokušajem napada demonstranata na policiju, paljenjem automobila i prijetnjom da upadnu unutar zgrade, spriječene su zahvaljujući odličnoj spremnosti 250 pripadnika Jedinice za javni red i mir te Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK.

Radi se o pokaznoj vježbi “Kontrola mase i suzbijanje nereda”, na kojoj su pripadnici MUP-a ZDK radili posljednji mjesec, a kojom su pokazali da su itekako spremni i opremljeni da odgovore najvećim izazovima svakodnevnice.


Najveći izazovi

Prema riječima Amira Bešića, zamjenika komandira Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK, radi se o zadatku koji je obavljen zajedničkim djelovanjem dvije jedinice.

- Izazov je bio kontrolirati demonstrate, pred koje su izvedene redovne policijske snage, ali kad su prešli zakonsku granicu, odnosno prošli kordon redovnih policijskih snaga, izvedena je Jedinica za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira, koja je svojim snagama zaštitila zgradu uz pomoć Specijalne policijske jedinice, koja je vršila operativne zadatke — kaže Bešić.

Ističe da je u vježbi učestvovalo 200 pripadnika Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira te 50 pripadnika Specijalne policijske jedinice.

- Pokušali su pokazati sve ono što se stavlja pred policajca prilikom izvođenja zadataka. Ovakvih i sličnih zadataka, nažalost, bilo je u proteklom periodu, a mi bismo voljeli da ih je manje. Ali, mi u svakom momentu moramo biti spremni odgovoriti na zadatak - ističe Bešić.

Prema riječima Semira Šuta, policijskog komesara MUP-a ZDK, namjera vježbe je bila u što boljoj mjeri popraviti policijske vještine i znanje, uz istovremeni zahtjev da se maksimalno poštuju ljudska i građanska prava, etički kodeks prema stanovnicima Kantona.

- U istoj mjeri je namjera i da pokažemo najoštriju profesionalnost prema onima koji napadaju građane, njihovu imovinu, privredne subjekte, prave nemire i sprečavaju društveni razvoj sredine - rekao je Šut.

Ističe da je najveći policijski izazov naći sredinu i balans između policijske etike, poštivanja ljudskih prava, ali i oštrog odgovora prema onima koji to narušavaju.


Mnogo posla

- Nadamo se da smo današnjom vježbom doprinijeli tom znanju. U narednom periodu nam, također, predstoji još mnogo posla da to usavršimo - poručio je Šut, napomenuvši da u svim visokorizičnim skupovima pružaju pomoć kolegama i iz drugih kantona, najčešće Sarajevskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.